УГСПЛ поскаржиться на поліцію, яка не запобігла зриву показу стрічки про сатанізм

Дата: 01 Жовтня 2020
A+ A- Підписатися

Юристка Української Гельсінської спілки з прав людини підготувала скаргу щодо правопорушення з боку поліції, яка не запобігла зриву “Традицією і порядком” показу документального фільму про сатанізм. 

Про це повідомили на офіційній сторінці УГСПЛ. Крім того, юристи спілки також подаватимуть заяву про злочин щодо перешкоджання заходу. 

Фото: “Традиція і порядок”

Показ фільму “На славу темряви?” і У фільмі йдеться про рух, створений для протистояння консервативним тенденціям в американському суспільстві. ініціювали представники кіноклубу “Blow up” Наталя Соболєва та її помічник Олександр Микитенко. Вони орендували залу в Будинку кіно, куди мали прийти 140 охочих.

“За словами організаторів, за декілька днів до показу їм почали телефонувати різні люди з вимогами не проводити показ. Їм надходили неоднозначні погрози, а в день проведення події у фейсбуку активно поширювали допис священника, який організатори розцінили як заклик до блокування проведення показу.
Щоб убезпечити глядачів, організатори повідомили поліцію про можливу загрозу. Правоохоронці пообіцяли, що патрульні чатуватимуть недалеко від будівлі”, – пише УГСПЛ. 
 
Водночас незадовго до початку події до Будинку кіно зайшла група людей. Серед них були лідер праворадикальної організації “Традиція і порядок” Богдан Ходаковський, а також представники партії “Братство”, лідером якої є Дмитро Корчинський, та політичної партії “ВО “Свобода”.
 
Вони заблокували прохід до зали, перешкоджали волонтерам і не пропускали глядачів.
 
Як зазначають у дописі УГСПЛ, Микитенко одразу пішов по допомогу до патрульних та 15 хвилин вмовляв їх втрутитися:
 
“Я почав пояснювати ситуацію і просити, щоб деблокували вхід до кінозалу. Поліція відповіла, що, якщо немає насильства, вони втручатися не будуть. Зрештою патрульні піднялися до зали та говорили з окремими представниками блокади, зокрема”. 
 
Утім, розповів один з організаторів, розмови не подіяли, і молодики продовжували “тримати облогу”: кілька десятків представників руху блокували вхід глядачам на показ та нападали на поліцію.
 
Разом з ними також був священник, який читав молитви. 

Нагадаємо, 14 вересня в Києві на сценариста та співведучого “Телебачення Торонто” Єгора Шатайла напали кілька десятків людей, ймовірно прихильників праворадикальної організації “Традиція і порядок”, через жарт про “традиційну українську сім’ю”. Хлопця повалили на землю та забризкали сльозогінним газом.  

З кінця серпня в Харкові тричі атакували ком’юніті-центр для ЛГБТ “Прайд-хаб”: побили вікна будівлі, закидали яйцями та облили сечею вхідні двері. Співробітники центру впізнали декого з нападників – це були представники місцевого осередку “Традиції і порядку”.

1 вересня в Києві на Подолі четверо молодиків порізали руку 16-річному хлопцю через нашивки із символікою метал-гуртів та пентаграмою. Підліток також додав, що раніше вже не один раз бачив нападників. Зокрема, під час рейдів, які влаштовували на Подолі представники праворадикальної організації “Традиція і порядок”.  

30 серпня в Одесі учасники “Традиції і порядку” напали на учасників події в межах ЛГБТ-прайду та побилися з поліцейськими. Зокрема, нападники розпилили в натовпі сльозогінний газ та закидали людей яйцями. У результаті затримали 16 осіб, а двох правоохоронців доставили до медичного закладу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter