Учасників незаконного відчуження заводу “Коктебель” притягнуть до відповідальності – Мінреінтеграції

Дата: 15 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Мінреінтеграції заявляє, що так званий аукціон, у результаті якого окупаційна влада в тимчасово окупованому Криму планує відчужити український завод “Коктебель”, буде нікчемний з юридичного погляду.

Відповідну заяву розповсюдила пресслужба відомства. 

Завод “Коктебель”

Де-факто влада півострова 26 квітня планує передати завод маркових вин і коньяків “Коктебель” у приватні руки, як за аналогічним принципом зробила це минулого року з майновим комплексом Державного концерну “Національне виробничо-аграрне об’єднання “Масандра”.   

У міністерстві нагадують, що ці два підприємства – власність держави Україна і частина державної культурної спадщини.

“Це унікальні колекції вин, рецепти та багаторічні традиції українського народу… Російська Федерація знищує все українське на окупованому ними півострові. Починаючи від дискримінації і переслідування за релігійними і політичними ознаками й завершуючи розкраданням і знищенням майна України”, – мовиться в повідомленні.

Мінреінтеграції переконане, як і у випадку з “Масандрою”, що незаконне відчуження “Коктебелю” – черговий привід для накладання нових санкцій і посилення наявних, зокрема з боку міжнародної спільноти. 

Відомство звертає увагу на резолюції Генеральної Асамблеї ООН, в яких наголошується, що органи та посадові особи РФ, створені в тимчасово окупованому Криму, незаконні і їх слід називати виключно “окупаційними органами Російської Федерації”.

Резолюції Генасамблеї ООН також вказують на руйнівну діяльність окупаційної держави, що супроводжується експропріацією земель, знесенням будинків, виснаженням природних та сільськогосподарських ресурсів. Це має негативний вплив, змінює економічну та демографічну структуру Криму, пояснює заступник міністра Ігор Яременко.

За його словами, РФ продовжує грубо порушувати всі міжнародні доктрини та вчиняти злочин, який розпочався з окупації українського півострова і так званої націоналізації окупантами у 2014 році.

Всі, хто братиме участь у цьому фіктивному аукціоні, порушують закон і неодмінно будуть притягнуті до відповідальності.

Ігор Яременко

У Мінреінтеграції кажуть, що ініціюватимуть національні санкції, судове переслідування, зокрема в міжнародних судах, та проситимуть міжнародних партнерів про внесення винних до санкційних списків.

За даними Регіонального центру прав людини, станом на липень 2020 року 3 952 громадянина України в Криму постраждали від порушення їхніх майнових прав. 

Раніше адвокат Микола Кіккас розповів, куди громадяни можуть скаржитись, якщо окупаційна влада відбирає землю в Криму. Також українські правозахисники представили алгоритм дій для потерпілих внаслідок виконання де-факто владою Криму указу №201. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter