Убитий ФСБ у Криму громадянин Узбекистану не був у розшуку в Росії – адвокат

Дата: 13 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Застрелений російськими силовиками в Криму 11 травня громадянин Узбекистану Набі (Аюб) Рахімов не перебував у російському розшуку.

Про це в ефірі Радіо Крим.Реалії повідомив провідний московський адвокат проєкту “Право на притулок” Інституту прав людини Кирило Жаринов.

За його словами, розшук Рахімова на території Російської Федерації за запитом Узбекистану мав бути припинений після відмови в його видаванні.

“Генеральна прокуратура Росії відмовила в його видаванні до Узбекистану ще багато років тому. І згодом йому був наданий притулок. Він не перебуває в розшуку наразі в Російській Федерації”, – повідомив Жаринов.

Відомо, що Рахімова також немає в публічній базі розшукуваних осіб МВС Росії.

Інститут прав людини 2014 року представляв інтереси Набі Рахімова, коли Росія двічі намагалася екстрадувати його до Узбекистану.

За інформацією Жаринова, Рахімову в Узбекистані було висунуте обвинувачення в причетності до організації “Хізб ут-Тахрір” і він був оголошений у міжнародний розшук. Водночас термін давності притягнення Рахімова до кримінальної відповідальності закінчився, і його не могли видати з Росії до Республіки Узбекистан. Тому Рахімов з адвокатами звернувся до Європейського суду з прав людини, який встановив порушення Європейської конвенції з прав людини: наявність ризику катувань, негуманного, жорстокого поводження в разі виселення до Узбекистану.

Пізніше Рахімов був звільнений із спецприймальника. Росія також надала йому тимчасовий притулок, який неодноразово продовжувався.

Як додав Кирило Жаринов, після переїзду до Криму Рахімов кілька разів звертався до Інституту прав людини.

Він кілька разів звертався по разові консультації з приводу свого міграційного статусу. У 2019 році ми зверталися до головного управління з питань міграції в інтересах Рахімова з проханням дати йому можливість стати на міграційний облік, щоб за його ініціативою він дотримувався законодавства Російської Федерації та був у полі зору російських правоохоронних органів. Щоб після закінчення терміну надання йому притулку в нього була можливість офіційно перебувати на території Росії, дотримуючись міграційного законодавства. Проблема була в тому, що в нього закінчився паспорт громадянина Узбекистану і він не міг виїхати нікуди, але хотів перебувати на міграційному обліку.

Кирило Жаринов

Нагадаємо, 11 травня силовики поблизу Сімферополя розстріляли під час затримання громадянина Узбекистану Набі Рахімова, стверджуючи, що він чинив збройний опір співробітникам правоохоронних органів. Цього ж дня ФСБ відвезла на допит його сім’ю і родину Сейдамета Гафарова, в домоволодінні якого був убитий Рахімов.

Російські ЗМІ з посиланням на ФСБ повідомляли, що “ліквідований бойовик” був оголошений у розшук “як член міжнародних терористичних організацій”.

Незаконний “Совєтський районний суд” 11 травня ухвалив рішення про виселення дружини застреленого Набі (Аюба) Рахімова Сохіби Бурханової.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter