Росія висилає дружину вбитого ФСБ в Криму громадянина Узбекистану Сохібу Бурханову

Дата: 13 Травня 2021
A+ A- Підписатися

Незаконний “Совєтський районний суд” ухвалив рішення про виселення дружини застреленого російськими силовиками 11 травня громадянина Узбекистану Набі (Аюба) Рахімова Сохіби Бурханової.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”.

Сохіба Бурханова

“Суд” ухвалив остаточне рішення – адміністративний штраф у розмірі 2 тисячі рублів і “адміністративне виселення Сохіби Бурханової за межі Російської Федерації” з переведенням у центр тимчасового утримання іноземних громадян МВС Росії.

Бурханову звинуватили в порушенні правил в’їзду до Росії або режиму перебування (ч. 1.1 ст. 18.8 КпАП Росії).

“Суддя” також постановив, що будь-хто може звернутися до органів опіки для того, щоб узяти піклування над неповнолітніми дітьми вбитого чоловіка, або діти в супроводі дорослого можуть виїхати до Узбекистану.

Активісти повідомляють, що суддя цікавився, на коли призначено похорон чоловіка Сохіби Набі (Аюба) Рахімова. Також суд запросив докази наявності шлюбу між Сохібою і вбитим Рахімовим.

“У паспорті Сохіби є свідоцтво про шлюб, але суд не може прочитати, оскільки паспорт узбецькою мовою”, – повідомили в “Кримській солідарності”.

“Вам зрозуміло рішення?” – “Нічого не зрозуміло”, – відповідає жінка. Громадський захисник звертає увагу суду, що підзахисна дійсно погано володіє російською мовою. “Все вона чудово розуміє”, – резюмує “суддя”.

Із залу суду Сохібу відвезли до спецзакладу, де утримують осіб, яких готують до депортації.

Нагадаємо, 11 травня силовики поблизу Сімферополя розстріляли під час затримання громадянина Узбекистану Набі Рахімова, стверджуючи, що він чинив збройний опір співробітникам правоохоронних органів. Цього ж дня ФСБ відвезла на допит його сім’ю і родину Сейдамета Гафарова, в домоволодінні якого був убитий Рахімов.

Раніше Набі (Аюб) Рахімов уже оскаржував в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) депортацію до Узбекистану. Чоловік стверджував, що в Узбекистані його переслідують за релігійні та політичні переконання, підозрюючи в причетності до забороненої в країні партії “Хізб ут-Тахрір”. ЄСПЛ став на бік Рахімова і зобов’язав РФ виплатити йому 17 тисяч євро компенсації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter