У Золотоноші міліція після конфлікту почала забирати ромів у невідомому напрямку

Дата: 30 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Активісти закликають відреагувати усі інституції, що можуть зупинити свавілля міліції та допомогти знайти зниклих ромів.

Як повідомляє Благодійний Фонд “Чіріклі”, до них 29 жовтня близько 21:40 звернувся керівник черкаської міської ромської громадської організації “Романі Рота” Володимир Бамбула.

За його словами, в місті Золотоноша на Черкащині, де він перебуває, стався конфлікт між ромом та правоохоронцями. Після цього увечері 29 жовтня Володимир Бамбула отримував численні дзвінки від місцевих ромів. Вони повідомляли про те, що представники міліції заходять до помешкань, будинків ромських родин та забирають ромів у невідомому напрямку. Володимир зазначив, що навідався до тамтешнього райвідділку, але ромів там немає. 

Представники громади просять негайно допомогти зупинити свавілля представників міліції, знайти, куди вивезли ромів, та повернути їх додому. Люди, що телефонують ромському активісту, кажуть про атмосферу страху і небезпеки. Керівник “Романі Рота” просить усіх небайдужих телефонувати до міліції міста Золотоноша і дізнаватись місце перебування затриманих людей. 

Віце-президентка фонду “Чіріклі” Земфіра Кондур одразу 29 жовтня звернулась по допомогу у з’ясуванні ситуації і негайного попередження можливих порушень прав людини до представника Уповноваженого ВР з прав людини Михайла Чаплиги.

Ромська активістка Земфіра Кондур і колектив ромського радіо “Chiriklo” закликають відреагувати усі інституції, що можуть вплинути на ситуацію у Золотоноші.

“На жаль, в Україні практики масового затримання ромів, етнічного профайлингу й порушення прав людини щодо ромського населення України дуже поширені. За минулий рік такі порушення прав ромів були зафіксовані в Одеській області – місті Ізмаїл, в Закарпатській області – у місті Ужгород“, – йдеться у заяві міжнародної благодійної організації  “Ромський жіночий фонд “Чіріклі”.

Нагадаємо, у січні на Харківщині у школі-інтернаті, де перебували вимушені переселенці, зокрема і 20 ромів, стався конфлікт між сім’єю ромів та працівниками міліції. Правоохоронці вимагали в ромів гроші та погрожували відправити назад до зони АТО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter