У Празі заборонили продавати напої та їжу в пластиковому посуді

Дата: 07 Травня 2019
A+ A- Підписатися

Міська влада Праги ухвалила рішення заборонити продавати напої та їжу в пластиковому посуді. 

Про це повідомляє видання “Закон і бізнес”. 

Ініціаторами нововведення, за даними видання, стали організатори фестивалів і концертів, які відбуваються в столиці Чехії. Відтепер напої та їжу на заходах продаватимуть у скляному і металевому посуді, а також у багаторазовій пластиковій тарі.

“До організаторів культурних заходів приєдналися власники фермерських ринків і закладів громадського харчування”, – зауважують журналісти. 

Уже цього року власники точок у туристичних районах Праги, зокрема на набережних Влтави, продають прохолодні напої в упаковці з біопластику або ж на розлив у посуд покупців.

Як відомо, у березні парламент ЄС ухвалив заборону використання одноразових пластикових виробів. Нові правила набудуть чинності з 2021 року. Під заборону потраплять пластикові столові прилади одноразового використання (виделки, ножі, ложки та палички для їжі), одноразові пластикові тарілки, соломинки для напоїв, ватні палички, харчові контейнери і чашки з пінополістиролу. До 2029 року на територіях країн-членів ЄС муситимуть збирати 90% пластикових пляшок для вторинної переробки, а вони, у свою чергу, мають бути виготовлені з використанням 25% вторинних матеріалів у 2025 році та 30% – у 2030-му.

На початку цього року у Верховній Раді зареєстрували законопроект №9507 “Про зменшення кількості окремих видів відходів з поліетилену в цивільному обігу”, яким мають заборонити надання поліетиленових пакетів на безоплатній основі, продаж таких пакетів з товщиною стінки до 50 мікрон, а також ввести обов’язкову сертифікацію на їхню придатність до біорозкладу.

Водночас останні дослідження показали, що пакети з екологічного пластику, які активно популяризували як альтернативу звичайному, так само шкідливі для довкілля. 

Проблемами екології активно стурбовані й українці: 93% опитаних громадян України вважають охорону довкілля важливим питанням, а 87% переконані, що можуть особисто відігравати роль у його захисті.

Якщо проблеми екології турбують і вас, то спробуйте використовувати чат-бота, створеного організацією “Україна без сміття”. Він навчить вас правильно сортувати сміття

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter