У Львові тиснуть на свідка підриву бази “Беркуту”

Дата: 19 Травня 2015
A+ A- Підписатися

Єдиний свідок підриву львівської бази “Беркуту” стверджує, що на нього чиниться морально-психологічний тиск.

Як повідомляє “Радіо Свобода“, про це він розповів Центру громадянських свобод. 

Роман Дракус є єдиним свідком у справі щодо підриву в лютому 2014 року львівської бази спецпідрозділу “Беркут”, що завершився смертю двох працівників міліції. Він заявляє про те, що на нього чиниться морально-психологічний тиск з боку керівництва переформатованого спецпідрозділу, який віднедавна називається Батальйоном міліції громадської безпеки особливого призначення (БМГБОП).   

Роман вважає, що це може бути пов’язано із початком розгляду справи у Франківському районному суді Львова. Екс-заступник командира “Беркуту” Сергій Голуб, що є єдиним підозрюваним, втік із міста ще минулого року (ймовірно, до Росії). Роман Дракус переконаний, що справу намагаються “зам’яти”.

І він, і члени громадської ради при ГУ МВС України Львівської області говорять, що керівництво спецпідрозділу підтримує тісні зв’язки з колегами, які залишили посади після проведення минулого року службового розслідування щодо підриву бази. Теперішнє керівництво навіть дозволяє їм перебувати на території бази спецпідрозділу, що суперечить внутрішнім інструкціям. Присутність біля території спецпідрозділу одного з екс-беркутівців зафіксувала на відео активістка Наталія Солтисяк.

Роман Дракус розповідає, що коли він повідомив про один з таких візитів представнику громадської ради і з цією метою залишив територію підрозділу у невстановлений час, начальник штабу ініціював проти нього службове розслідування. Хоча Роману могло загрожувати щонайбільше урізання зарплатні. Він вважає це розслідування тиском та звернувся 8 травня з відповідною заявою до прокуратури Львівської області. Станом на 16 травня відповіді не отримав. 

Члени громадської ради мають намір ініціювати усунення з посади нинішнього керівника БМГБОП М. Старосільця та сподіваються, що справа про підрив бази буде спрямована на дорозслідування. Це може виявити нові обставини та підозрюваних.

Нагадаємо, у звіті за результатами спеціального провадження за ініціативи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини йдеться про те, що правоохоронні органи під час заворушень у Одесі 2 травня 2014 року не вжили дієвих заходів задля збереження життя, здоров’я та майна громадян, що призвело до трагічних наслідків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter