Через ненадання меддопомоги помер ув’язнений Лук’янівського СІЗО

Дата: 27 Січня 2017
A+ A- Підписатися

За фактом смерті 21-річного ув’язненого Київського СІЗО прокуратурою міста Києва внесено відомості до ЄРДР за ч. 2 ст. 121 КК України.

Про це повідомляє прес-служба прокуратури міста Києва.

Крім того, прокуратурою скеровано вимогу до Центрального міжрегіонального управління з питань виконання покарань та пробації Міністерства юстиції України провести за цим фактом грунтовну службову перевірку.

Наразі у кримінальному провадженні призначено судово-медичну експертизу, яка має встановити причину смерті ув’язненого.

Досудове розслідування перебуває на контролі керівництва прокуратури міста Києва.

За словами керівника департаменту Генпрокуратури з дотримання прав людини В’ячеслава Свірця,  ув’язнений помер через несвоєчасне надання медичної допомоги.

“В лікарні помер молодий хлопець, який був туди доставлений з сумнозвісної Лук’янівки. Ну скільки можна повторювати, коли медики залежні від керівництва установи, вони змушені робити все, аби приховати випадок побиття, травми… Звичайно, медчастина намагалась своїми силами надати допомогу. Але на дідівському обладнанні, маючи в розпорядженні зеленку, йод і цитрамон неможливо надати необхідну допомогу при серйозній травмі. Такі установи як Лук’янівка не мають морального права на існування. Це просто “резиденція зла” в центрі сучасного міста”, – пише Свірець у Фейсбук.

За його словами, надання адекватної медичної допомоги у СІЗО залишається проблемою, не зважаючи на звернення ГПУ до Кабміну та Міністерства охорони здоров’я.

“Скільком смертям ще бути? Скільки листів повинна написати Генеральна прокуратура в Міністерство охорони здоров’я, Кабмін, скільки потрібно відвідати робочих груп, засідань, обговорень, узгоджень, погоджень, поки хтось у МОЗ-і зрозуміє що таки потрібно зробити медицину незалежною від керівництва тюрем і СІЗО??? Агов, Ви ж давали клятву Гіппократа! Для Вас люди не повинні ділитись на бідних і багатих, на помаранчевих і голубих, тих, хто затриманий поліцією, і тих, хто вільно гуляє містом. Лише на хворих і здорових!”, – обурюється Свірець.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter