У лютому на журналістів нападали вісім разів – НСЖУ

Дата: 05 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Національна спілка журналістів України заявляє про вісім випадків застосування сили проти співробітників ЗМІ у лютому.

Про це йдеться на сайті НСЖУ.

“Напади трапилися на Львівщині, Волині, Полтавщині, в Одесі, Чернігові та Києві”, – йдеться в повідомленні НСЖУ. Зазначається, що у більшості випадків жертвами фізичної агресії ставали знімальні групи телеканалів.

Так, у Київському районному суді Одеси 13 лютого активісти силою обмежили перебування в суді кореспондента Інформаційного агентства “Одесса-медиа” Максима Войтенка. Журналіст за редакційним завданням мав висвітлити слухання справи активіста Сергія Стерненка.

У Чернігові 15 лютого журналіста інформаційно-аналітичного видання “Люстрація та антикорупція” Олександра Підгорного побили двоє невідомих чоловіків. Напад стався біля під’їзду дому, де мешкає постраждалий.

18 лютого в Бродах Львівської області прихожани місцевої Української православної церкви Московського патріархату силою не дали знімальній групі програми “Правда. Розслідування”, яка транслюється на телеканалі НТА, зайти до церкви.

Того ж дня, 18 лютого, в Києві на Майдані Незалежності під час зйомки група осіб оточила журналістку Анну Брикову й оператора Олександра Фенька. Їм почали погрожувати розбити камеру й штовхали працівників “5 каналу”.

Наступного дня, 19 лютого, в Києві під час прямого включення зі столичного Печерського ринку журналістка Прямого каналу Олена Курбанова повідомила про перешкоджання. Знімальна група хотіла промоніторити ціни, але їм завадив охоронець, який застосував силу до оператора.

На Полтавщині у Бутенківській ОТГ (Кобиляцький район) 22 лютого побили журналіста й депутата Павла Гунжеля, який заснував газету “Хроніки громад” і працює в ній.

26 лютого знімальна група ТРК “Аверс” постраждала на території ТзОВ “Цунамі” у місті Рожище Волинської області. Озброєні чоловіки напали на журналістку й оператора під час проведення відеозапису в рамках журналістського розслідування про нелегальну вирубку дубу. За заявами журналістів, порушено кримінальне провадження за статтею 171 КК України.

27 лютого в Києві охорона медичного університету ім. Богомольця на очах у людей побила журналіста Олега Яценка, який знімав документальний фільм про страйк у виші. Охорона затягла постраждалого в приміщення через вікно й почала бити ногами. Прибуття екіпажу поліції не зупинило нападників, Олега Яценка протримали в приміщенні близько 40 хвилин, забрали всі документи, техніку та розчавили окуляри.

Як повідомлялося раніше, ІМІ вимагає розслідувати напади правоохоронців на журналістів біля Верховної Ради 3 березня. Деякі силовики, задіяні в цих інцидентах, бачили, що перед ними люди з камерами і журналістськими посвідченнями.

Загалом з початку року зафіксовано 10 проявів фізичної агресії щодо журналістів. За даними НСЖУ, у 2017 році на журналістів нападали 90 разів.

Раніше НСЖУ заявляла, що з листопада 2013 року до лютого 2014 року трапився 271 випадок перешкоджання журналістській діяльності, але досі відсутні прецеденти покарання за жорстокі побиття журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter