У квітні ГПУ надішле матеріали Міжнародному суду про російську агресію

Дата: 09 Квітня 2015
A+ A- Підписатися

Генпрокуратура України збирається квітня надіслати до Міжнародного кримінального суду (МКС) в Гаазі матеріали про анексію Криму Російською Федерацією.

Про це повідомив відповідальний за міжнародно-правове співробітництво заступник генерального прокурора Віталій Касько, повідомляють Українські новини.

“Зараз недостатньо правових підстав, щоб передавати ці матеріали (до МКС), і вони знаходяться в процесі підготовки”, – сказав пан Касько.

Він зауважив, що зараз Генпрокуратура збирає з різних установ інформацію і формує її у хронологічній послідовності з додаванням доказів, “які підтверджують, що такі факти відносяться до компетенції Міжнародного кримінального суду”.

“Я думаю, в квітні це буде зроблено”, – сказав він.

Після цього ГПУ надасть матеріали Міністерству закордонних справ, а воно в свою чергу дипломатичними каналами відправить до Гаазького трибуналу з проханням розслідувати злочин.

Нагадаємо, 11 березня прем’єр-міністр Арсеній Яценюк попросив Міністерство юстиції відправити до Гаазького трибуналу російський фільм “Крим. Шлях на Батьківщину”, зокрема фрагмент із заявою Путіна щодо захоплення півострова. На думку Яценюка, фільм містить відповідь на питання, хто давав вказівки по захопленню Криму та порушенню міжнародного права, тому може зацікавити міжнародних прокурорів та слідчих.

Водночас експерти стверджують, що першочерговим завданням є ратифікація Україною Римського статуту Міжнародного кримінального суду у Гаазі. Директор програми “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження” Роман Романов зазначав, що створення тимчасового трибуналу по розслідуванню конкретної ситуації на конкретній території не потрібне, бо вже підписано Римський статут Міжнародного кримінального суду, який є постійно діючим.

“Україна вже підписала Римський статут, і логічно було би здійснити ратифікацію, і таким чином показати добру волю, і зменшити легітимність тих проваджень, які зараз щодо України відбуваються на території Росії”, – сказав Романов.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter