У квартирі журналістки “Українського радіо” провели обшук Генпрокуратура та СБУ

Дата: 15 Листопада 2017
A+ A- Підписатися

У квартирі журналістки та заступниці головного редактора “Українського радіо” Світлани Мялик Генпрокуратура разом із СБУ провела обшук та вилучила техніку.

Про це Мялик написала на своїй сторінці у Фейсбук.

“Зараз я перебуваю у своїй квартирі на вулиці Михайла Донця, 2а. Несподівано до мене додому прийшли співробітники СБУ та Генпрокуратури, проводять обшук”, — повідомила Світлана “Українській правді”.

За її словами, у квартирі шукають флешки, телефони, ноутбуки та інші носії інформації.

Журналістка зазначила, що вона не розуміє, через що у неї обшукують квартиру, але пов’язує це зі своєю журналістською діяльністю.

“Останнім часом я проводила журналістське розслідування, яке пов’язано з тіньовими схемами щодо ненадходженням коштів до державного бюджету. Кілька днів поспіль мені надходили непрямі погрози від різних людей, які натякали на те, щоб я не пхала свого носа, куди не слід”, — сказала Мялик.

Вона додала, що ніхто конкретно їй не говорить, що у нею шукають та що буде далі, не виключає, що на неї можуть одягти кайданки.

Речниця СБУ Олена Гітлянська в коментарі “Українській правді” заявила, що обшук проходить не у журналістки, а у її брата.

“Я не знаю чи в неї. Наскільки я знаю він мав проходити у її брата. Можливо, якщо вони живуть в одній оселі… Але її професійна діяльність точно ніякого відношення до цього не має”, — сказала Гітлянська.

Мялик спростувала твердження СБУ, що нібито обшук проходить не у неї, а у брата.

“Обшук проходить саме у мене, в ухвалі Печерського суду значиться моє ім’я”, — сказала журналістка.

Вона також додала, що силовики вилучають її техніку.

Мялик пояснила, що її  брат очолює відділ по боротьбі з незаконним обігом акцизних товарів ОБНОТ Києва і його, можливо, підозрюють у тому, що він надав їй інформацію для розслідування.

“У моєму розслідуванні якраз йдеться про роботу тіньових схем у ОБНОТі. Я вважаю, що це певною мірою тиск”, —  сказала Мялик.

Пізніше, на сторінці журналістки у Fаcebook речниця СБУ звинуватила Мялик у перекручуванні інформації.

“Світлано,  ну навіщо ти таке пишеш? Ми ж з тобою розмовляли і ти точно знаєш, що справа прокуратури і тебе вона ніяк не стосується!”, — написала вона.

Водночас, голова НСЖУ Сергій Томіленко наголосив у коментарях, що вилучення техніки і обшук житла журналіста має проходити із дотриманням права на захист журналістських джерел.

“Пані Олена! Вилучення техніки і обшук житла журналіста!!!!! має проходити із дотриманням права на захист журналістських джерел. І це – надзвичайна ситуація!!!! Натяки про “інші справи” та “ви ж знаєте про причини” звучать як погрози”, — написав він.

В Єдиному реєстрі судових рішень поки що не опубліковане жодне рішення стосовно обшуків у журналістки, тому важко зрозуміти, з якою саме справою пов’язані такі дії силовиків.

Приблизно через дві години після заяви Світлани прес-секретар Генпрокурора Лариса Сарган розмістила у коментарях до посту офіційне повідомлення ГПУ.  

Згідно з повідомленням, ГПУ розслідує “кримінальне провадження за фактами розтрати вилученого майна шляхом зловживання службовими повноваженнями службовими особами територіальних органів Державної фіскальної служби України”, а також фактами “умисного невиконання судового рішення, яке набрало законної сили, щодо повернення юридичній особі належного їй майна, що заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом інтересам вказаної особи, за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 382 КК України”.

 “В ході проведення досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні проводиться обшук за місцем проживання співробітника територіального органу ДФС України у квартирі за адресою м. Київ, вул. М. Донця 2а, що належить на праві власності громадянці України, яка працює в одному із українських ЗМІ”, — йдеться в повідомленні.

В ГПУ додають, що вказане кримінальне провадження не стосується фактичного власника квартири, а також питань її професійної діяльності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter