У Криму кримських татар змушують іти на вибори та погрожують звільненням

Дата: 13 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Кримська правозахисна група зафіксувала кілька фактів тиску на кримчан, пов’язаних із виборами президента сусідньої Росії на півострові 18 березня.

Про це повідомляється на сайті групи.

За інформацією КПГ, керівництво кримського держустанови “Жовтневий пансіонат для людей похилого віку та інвалідів” погрожувало звільненням співробітникам – кримським татарам, якщо вони не підуть голосувати на вибори.

“Ще одне джерело КПГ в одній зі шкіл Криму повідомило про проведені батьківські збори, на яких директор школи дала розпорядження всім вчителям організувати виставку малюнків про вибори. Усним розпорядженням директор зобов’язала всіх вчителів брати участь у виборах. В іншому місті Криму учнів однієї зі шкіл примушують малювати плакати до виборів президента Росії. Про це повідомили два незалежних джерела в різних класах цієї школи. Дітей зобов’язали записати в щоденник завдання про участь у конкурсі. Малюнок для конкурсу потрібно принести в школу до 13 березня”, – йдеться в повідомленні.

Керівниця Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник називає такі дії підконтрольної Кремлю влади півострова неприпустимими й незаконними.

“Російська влада, яка організовує вибори на півострові, вчергове ігнорує міжнародні зобов’язання. Погрози звільнення з роботи кримських татар за відмову брати участь у виборах – грубе порушення соціально-економічних прав, а також дискримінація за етнічною ознакою. Участь школярів у будь-якій політичній агітації є грубим порушенням навіть російського законодавства. Будь-які дії, що примушують людей до виборів президента Росії в Криму, неприпустимі й повинні бути негайно припинені”, – заявила Скрипник.

Меджліс кримськотатарського народу 12 березня оприлюднив звернення, в якому закликав кримських татар не брати участі в російських виборах президента в анексованому Криму.

Вибори президента Росії планують провести 18 березня 2018 року – в річницю анексії Криму.

1 березня Верховна Рада України закликала Радбез і Генасамблею ООН, ОБСЄ, Європейський Союз, НАТО, міжнародні організації, іноземні парламенти й уряди не визнавати легітимність російських виборів у Криму.

Як повідомлялося раніше, в окупованому Криму працівникам держустанов погрожують за ігнорування виборів президента Росії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter