У Києві відбулась акція на захист кримських мусульман

Дата: 27 Червня 2016
A+ A- Підписатися

У Києві на Майдані Незалежності правозахисники та активісти провели акцію на підтримку чотирнадцяти кримських мусульман, які перебувають під слідством в окупованому Російською Федерацією Криму та Росії.

Як передає кореспондент Центру інформації про права людини, учасники акції вітали кримськотатарського правозахисника Еміра-Усеіна Куку, якому 26 червня виповнюється 40 років.

Активісти та правозахисники тримали плакати з написами: “Свободу політв’язням Кремля!”, “Кухонні розмови = теракт”, “За нашу і вашу свободу”, а також українські та кримськотатарські прапори.

Окупаційна влада звинувачує Еміра-Усеіна Куку як одного із 14 фігурантів “справи кримських мусульман” в організації та участі в діяльності забороненої в Росії мусульманської “Хізб ут-Тахрір”. Однак у слідства немає жодних фактів, що вказували б на підготовку терактів або інші насильницькі дії з боку підозрюваних у цій справі, наголошують правозахисники.

“Стаття 205-5 КК Росії, яка їм інкримінується, є дуже маніпулятивною. Не обов’язково вчиняти насильницькі дії, аби потрапити під цю статтю. Чому ми виступаємо за фігурантів цієї справи, так це тому, що вони жодних насильницьких дій не вчиняли”, – каже правозахисниця Євромайдан SOS Марія Томак.

“Як каже адвокат Еміра-Усеіна Куку Олександр Попков, вони затримані за кухонні розмови. Якщо подивитись на матеріали справи, то ви побачите там діалоги. І за це вони можуть отримати від 15 років до пожиттєвого ув’язнення. Якби сьогодні Емір-Усеін святкував свій День народження вдома, то йому б спокійно могли інкримінувати Happy-Birthday-Party як терористичну діяльність”, – додає вона.

Марія Томак також обурюється прийнятим Держдумою Росії так званим “антитерористичним пакетом Ярової”, який порушує конституційне право людей на приватність.

“Це означає, що ми матимемо дедалі більше політичних в’язнів з Криму, яких там будуть викрадати і вивозити в Російську Федерацію, як це було з багатьма, в тому числі з Геннадієм Афанасьєвим. Україна має розробити стратегію, яка б попереджувала такі затримання. Це великий виклик, але стратегії наразі немає”, – каже правозахисниця.

Лідер кримських татар Рефат Чубаров вважає, що Еміра-Усеіма Куку як й інших кримських татар окупаційна влада переслідує через їхню незгоду з окупацією кримського півострова.

“Їх переслідують, тому що кримськотатарський народ та всі громадяни підтримують цілісність України, проігнорували так звані “референдум” та “вибори”. Вони чітко продемонстрували свою політичну позицію. У ФСБ-шної машини немає інших методів. Вони усіляко намагаються звинувати кримських татар в тероризмі, аби виправдати свої репресивні дії. Але у них це не виходить і не вийде”, – додає Ескандер Барієв, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру. 

Правозахисники закликають писати листи українським політв’язням російською мовою. Вони нагадують, що Укрпошта не зможе доставити листи-підтримки до Криму, але їх можна надсилати на адресу Меджлісу кримськотатарського народу, який їх передасть необхідному адресатові.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter