У Києві спалили табір ромів, який мешканці залишили через погрози

Дата: 06 Квітня 2017
A+ A- Підписатися

У Києві в районі Березняки спалили рештки табору ромів, який його мешканці залишили через погрози.

Роми залишають табір 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Про це Центру інформації про права людини повідомила Ольга Веснянка, журналістка Chiriklo (ромське радіо та спільна програма з Громадським радіо).

За її словами, роми, які проживають біля озера Нижній Тельбін в київському районі Березняки, останні кілька місяців регулярно отримували погрози. Однак у правозахисному середовищі тривала дискусія, чи варто було про ці погрози публічно заявляти, щоб не провокувати на більш страшні дії.

“Домовились до того, що про це варто говорити тільки тихо, або в експертному правозахисному середовищі. Буквально тиждень тому представники благодійного фонду “Чіріклі” надіслали звернення в міжнародні організації про погрози й написали заяву в національну поліцію. Як сталося таке…”, – говорить Веснянка.

За її словами, волонтери з організації “Молодь за мир”, які займалися з дітьми в цьому таборі, повідомили, що в п’ятницю 31 березня о 5-й ранку в табір прийшли чоловіки в балаклавах і погрожували мешканцям та фотографували їх, брали відбитки пальців і казали “вимітатись”, бо скоро Євробачення. Це дуже налякало жителів табору.

Враховуючи ці обставини, у першу чергу, виїхали жінки з дітьми до себе додому на Закарпаття. Там лишалися чоловіки, які тут, у Києві, мають заробіток, і ще дуже небагато родин.  

“Зараз складно встановити хронологію подій, хто коли виїжджав. Але роми налякані й не готові говорити про ці події”, – зазначає Веснянка.

“У мене перед очима – обличчя наших дітей: Валя, Степан, Клавдія, Тімея, дуже смішний Робік і маленький Тібор. Як вони перелякано прокидаються, як бояться виглянути з палатки і не можуть дивитися в об’єктив, коли їх фоткає чувак у балаклаві. І цю чергу для фото уявляю. І як питають себе, чому і за що. Плачуть, точно ж плачуть: діти ще не розуміють, чому їхнє різноманіття таке страшне, що проти нього дорослі з силою і владою влаштовують спецоперації о 5 ранку”, – написала у Фейсбук волонтерка організації “Молодь за мир” Ольга Макар.

Як повідомила кореспонденту Центру інформації про права людини представниця ромського фонду “Чіріклі” Зола Кондур, роми отримали інформацію, що на табір готується напад. Роми побоялись за своїх дітей і залишили табір.

Як повідомляє “Київ.Оперативний”, розібрали та спалили табір ромів “місцеві активісти”, які хочуть на цьому місці зробити сквер.

“Сьогодні, на вулиці Сортувальній, завдяки місцевим активістам було повністю розібрано поселення циган. Повідомляється, що на цьому місці планують зробити сквер. Вночі залишки табору підпалили. Зараз на місці працюють розрахунки ДСНС”, – йдеться в повідомленні на сторінці “Київ.Оперативний” у Фейсбук.

Ініціатором виселення ромів був депутат Київської міської ради, голова постійної комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Андрій Странніков.

Головна редакторка Центру інформації про права людини Ірина Виртосу нагадала, що у 2012 році табір ромів на Березняках так само був розігнаний і підпалений напередодні футбольного чемпіонату Євро-2012. 

Нагадаємо, наприкінці серпня 2016 року мешканці села Лощинівка Ізмаїльського району Одеської області розгромили будинки представників ромської меншини після того, як чоловік нібито ромської національності був звинувачений у вбивстві 9-річної дівчинки. Розлючені мешканці села погромили переважно хати людей, які оселилися тут 3 роки тому. У результаті один дім був підпалений, в інших – пошкоджені меблі, вибиті шибки.

Згодом громада села Лощинівка зажадала виселити з населеного пункту всіх представників ромської національності. Ромські родини були змушені виїхати з Лощинівки.

Водночас представник Уповноваженого Верховної Ради з прав людини Аксана Філіпішина повідомила, що рішення сільської ради Лощинівки Одеської області про виселення представників ромської національності із села суперечить українському та міжнародному законодавству стосовно прав меншин.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter