У Києві пройшов марш за звільнення заручників Кремля

Дата: 01 Червня 2019
A+ A- Підписатися

У Києві влаштували акцію на підтримку українських бранців Кремля – політв’язнів, військових і цивільних заручників в ОРДЛО та військовополонених моряків, яких незаконно утримують у російських тюрмах.

Акція розпочалась о 12:00 у парку Шевченка, в ній узяли участь декілька сотень людей, повідомляє кореспондент Центру прав людини Zmina.

Головний слоган акції – “Нагадай про кожного”. Організатори заходу з об’єднання родичів політв’язнів Кремля та правозахисники називають конкретні цифри стосовно заручників:

115 політичних в‘язнів Кремля;
120 військових та цивільних полонених в ОРДЛО;
24 військовополонені моряки в Лефортові;
8 захоплених у полон військових, доля яких зараз невідома.

За словами активістів, їхнє звільнення має бути пріоритетом держави та міжнародної спільноти.  

 

“Зараз є шанс цих людей звільнити, тому що змінилася політична ситуація в країні: обрання нового президента створює нові переговорні можливості. І це для нас шанс знову поставити питання звільнення заручників на порядок денний. На жаль, за п’ять років війни ми досі не маємо закону, який би визначив, хто такі політв’язні, яку підтримку наша держава може їм надавати. А це потреба і в оплаті адвокатів політв’язнів, і фінансова підтримка родин. Особливо це актуально для кримськотатарських багатодітних родин, які після ув’язнення батьків залишилися практично без будь-яких джерел доходу. Нам важливо, щоб держава на рівні Верховної Ради визнала і вирішила цю проблему”, – зазначила на акції очільниця Центру прав людини ZMINA Тетяна Печончик.

Учасники акції вирушили колоною до Адміністрації президента, щоб вручити свої вимоги щодо пришвидшення звільнення заручників Кремля. 

ВИМОГИ РОДИЧІВ ЗАРУЧНИКІВ, ПРАВОЗАХИСНИКІВ ТА ГРОМАДСЬКИХ АКТИВІСТІВ ДО ПРЕДСТАВНИКІВ ВЛАДИ 

▪️ Запровадити посаду Уповноваженого президента з питань звільнення заручників Кремля. Ця людина та її команда працюватимуть над розробленням стратегії звільнення як українських заручників, яких утримують в ОРДЛО, так і тих, кого утримують у Криму та РФ. Уповноважений відповідатиме за пошук шляхів звільнення заручників, створення гуманітарної переговорної платформи щодо їхнього звільнення, залучення за потреби іноземних експертів, національних лідерів і лідерів думок для участі в переговорному процесі, сприятиме виконанню заходів із забезпечення державної підтримки заручників та їхніх родин. Проект повноважень і зони відповідальності цієї посадової особи готовий.

▪️ Створити Координаційну раду з питань звільнення заручників при Адміністрації президента, яка об’єднає відповідні міністерства, відомства, служби, громадські та правозахисні організації, які працюють за напрямом підтримки і звільнення українських заручників Кремля. Цей орган підвищить ефективність роботи всіх учасників цих процесів і консолідує навколо виконання Стратегії підтримки та звільнення заручників. Проект положення про роботу такої ради вже готовий.

▪️ Публічно підтримати законопроект “Про правовий статус і соціальні гарантії осіб, які незаконно позбавлені волі, заручники, або засуджені на тимчасово окупованих територіях України та за її межами”, який встановлює статус заручника та гарантує державну підтримку заручникам і їхнім родинам.

▪️ Сприяти вдосконаленню санкційної політики України щодо Росії та осіб, які причетні до незаконних ув’язнень, катувань та інших форм переслідування заручників Кремля.

▪️ Підтримати міжнародні санкції, а також просування на рівні ЄС ухвалення EU Global Human Rights Act для створення тиску на російських високопосадовців, які керують репресивною системою утисків прав і свобод, спрямованою проти українських громадян.

▪️ Публічно підтримати законопроект №9438 про зміни до Кримінального кодексу України, який встановлює відповідальність за злочини проти людяності, а також погоджує положення щодо воєнних злочинів з міжнародним правом.

 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter