У Києві праворадикали “затримали” нібито бойовика “ЛНР”. Чоловіка зв’язали та допитували у під’їзді

Дата: 15 Березня 2018
A+ A- Підписатися

Активісти праворадикальної організації С14 та Муніципальної варти Києва ввечері 14 березня затримали у місті Вишневе Київської області нібито колишнього бойовика “ЛНР”.

Як повідомляє “Новинарня”, про це лідер С14 Євген Карась заявив у стрімі на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, “поплічника терористів” вирахували за соцмережами і за сторінкою на сайті “Миротворець”, де зібрана загальна база сепаратистів і бойовиків. Чоловіка схопили у під’їзді будинку, де він мешкає; він намагався чинити опір. Активісти зв’язали його та влаштували допит.

Нібито бойовику вказали на те, що на його сторінці Вконтакте є фото в російському камуфляжі “ЛНР” із відповідною символікою, зі зброєю, з нагородою тощо. “Затриманий” стверджував, що він грузин, “ЛНР” не визнає, навесні 2017 року переїхав з окупованої частини Луганщини до Києва. Карась заявив, що чоловіка не катуватимуть, тому що  вони “не сепаратисти”.

У коментарі “Новинарні” один з активістів С14 Сергій Мазур зазначив, що “громадське затримання” відбулося приблизно о 23:20, невдовзі після цього викликали силовиків, зокрема СБУ. Працівники СБУ приїхали за чоловіком і забрали його після третьої години ночі.

Як зазначив у коментарі Центру інформації про права людини юрист Євген Крапивін, такі дії однозначно є незаконними.

“Під так званим “громадським затриманням” зазвичай мається на увазі законне затримання без ухвали слідчого судді, суду, передбачене статтею 207 КПК України. Але воно можливе виключно за двох умов: під час замаху на злочин або під час його вчинення; безпосередньо після вчинення злочину чи під час безперервного переслідування такої особи. Тобто якщо будь-який громадянин побачить людину, яка вчиняє злочинні дії, то може затримати її і обмежити свободу пересування до приїзду правоохоронного органу. Також він може її переслідувати, але тут важливим є безперервність. Тобто це не може бути через день, два або місяць”, – наголошує він.

Експерт зазначає, що у даному випадку не йдеться про громадське затримання. СБУ має кримінальне провадження щодо затриманого.  Як тільки у них з’явилась би достатня кількість доказів для повідомлення про підозру у вчиненні злочину, вони могли б звернутись до суду із клопотанням на отримання дозволу на затримання, пояснює Крапивін.

“Тож такі дії С14 є самоправством, тобто злочином передбаченим статтею 356 КК України. А, можливо, навіть незаконним позбавленням волі людини. Я вже не говорю про те, що вони допитували затриману на їх погляд особу, чого не можна робити під час так званого “громадського затримання”. Це добре показує, що правові межі затримання в порядку статті 207 КПК України їм відомі дуже слабко”, – каже він.

19 січня у Києві представники ультраправої організації С14 зірвали акцію пам’яті журналістки Анастасії Бабурової та адвоката Станіслава Маркелова, яких неонацисти вбили в Москві у 2009 році за їхню професійну діяльність.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter