У Харківській області школяр повісився після погроз міліціонерів

Дата: 12 Серпня 2015
A+ A- Підписатися

11-тикласника Родіона, який потрапив до лікарні з отруєнням відваром коноплі, правоохоронці допитували і залякували. Після цього хлопчик зник, а через три тижні його знайшли повішеним.

Як повідомляє Харківська правозахисна група з посиланням матеріал Ольги Івлєвої в газеті “Наше місто”, 16 червня до редакції газети звернувся Георгій Денисенко з дочкою Мариною. Вони просили допомоги у пошуку їх сина Родіона, якого вони шукають вже четвертий день. Фото Родіона розмістили в Facebook з проханням відгукнутися тим, хто його бачив. Через три тижні його знайшли повішеним у лісі.

Хлопчик перейшов до 11-й класу сільської школи, особливо захоплювався історією та правознавством, займався спортом. 8 червня однокласник запропонував йому спробувати відвар з коноплі і згущеного молока, широко рекламований в соцмережах. Раніше хлопчик ніколи не вживав наркотиків. Після вживання відвару йому стало погано. Він повідомив про це батькам і вони відвезли його до Куп’янської центральної міськлікарні, де його поклали у терапевтичне відділення і поставили крапельницю.

Коли мати ненадовго відійшла з лікарні, до хлопчика приїхали дільничний і співробітники відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків. Повернувшись, мати побачила, що сина допитують. Міліціонери стали погрожувати, що поставлять його на облік як наркозалежного, розкажуть про нього жителям села, однокласникам і вчителям. При цьому правоохоронці були в цивільному одязі, не показували посвідчень, а називалися лише на ім’я.

Хлопчик не видав свого товариша, назвавши випадкове ім’я. Пізніше міліціонери замінили на своїх “Жигулях” номерні знаки з синіх міліцейських на цивільні, виїхали з міста і возили матір з сином до 18:00, погрожуючи посадити матір, і не даючи обом ні їсти, ні пити. Привезли на місце, де хлопчик вживав наркотик і де було конопляне поле, і там зробили два фотознімки.

Після цього працівники ВБНОН знову приїжджали допитувати Родіона, причому без представника кримінальної міліції у справах дітей, а також викликали до міськвідділу міліції, де кричали, ображали і залякували Родіона. Пізніше вимагали хабар у розмірі 15 тисяч гривень, щоб “зам’яти” справу.

Після цього хлопець пропав. Батьки подали заяву до міліції, зазначивши, що хлопчик міг пропасти через погрози міліціонерів, і продовжували пошуки. 4 липня додому до батьків Родіона приїхали працівники міліції і показали фотографію знайденого тіла. Пізніше вони вимагали на перевірку мобільний хлопчика, а коли повернули його матері, то виявилося, що з телефону видалені всі дзвінки, починаючи з червня.

Батьки Родіона написали заяву до Харківської обласної прокуратури. Розпочато досудове розслідування за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 365 КК України (перевищення влади або службових повноважень, якщо вони супроводжувалися насильством, застосуванням зброї або болісними і такими, що принижують особисту гідність, діями). Санкція статті – від 3 до 8 років позбавлення волі.

Проте журналісти підкреслюють, що більш справедливим було б кваліфікувати справу за ч. 3 ст. 120 КК – доведення до самогубства, що передбачає від 7 до 10 років ув’язнення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter