У Дніпрі правозахисники збирають свідчення звільнених полонених для ЄСПЛ

Дата: 10 Січня 2018
A+ A- Підписатися

Правозахисники Дніпра починають збирати свідчення звільнених полонених для Європейського суду з прав людини.

Про це повідомляє Радіо Свобода з посиланням на громадську організацію “Правозахисна група “СІЧ”.

Правозахисники збираються безкоштовно допомогти звільненим військовополоненим та цивільним заручникам отримати грошову компенсацію через рішення Європейського суду з прав людини. Як зауважують правозахисники, термін надання позовів до Страсбурзького суду закінчується через півроку після дня виходу з полону.

До правозахисників можуть звертатись колишні полонені, які стали жертвами або свідками злочинів, передбачених статтями Європейської Конвенції з прав людини: заборона катування (стаття 3), заборона рабства та примусової праці (стаття 4), право на свободу та особисту недоторканність (стаття 5) та інших порушень базових прав людини. За бажанням людини правова допомога надається конфіденційно.

“Звернення до правозахисників та ЄСПЛ допоможе документально підтвердити незаконну військову агресію Росії на території України, виявити винних у військових злочинах та у подальшому притягнути їх до відповідальності через Міжнародний кримінальний суд, отримати грошову компенсацію після відповідного рішення Європейського суду з прав людини, убезпечити колишніх полонених від ймовірних порушень їхніх прав з боку держави”, – сказав керівник правозахисної організації Дмитро Рева.

У 2014-2016 роках адвокати правозахисної організації підготували майже 70 скарг до Страсбурзького суду щодо порушень прав українських полонених. Мова йде, переважно, про бійців, які потрапили до полону після Ізваринського, Іловайського та Дебальцівського “котлів”. 15 рапортів зі свідченнями полонених увійшли до звіту Європарламенту щодо збройної присутності Росії на Сході України та потрапили до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

27 грудня на Донбасі між українською стороною і підтримуваними Росією бойовиками відбувся обмін утримуваними особами. Українській стороні 27 грудня передали 74 людини, проте одна з них вирішила залишитися на непідконтрольній українській владі території. Київ передав бойовикам 233 людини.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter