У четвер Вищий адмінсуд вирішуватиме, чи правомірно Бабенко обійняв посаду голови суду у Черкасах

Дата: 18 Травня 2016
A+ A- Підписатися

19 травня Вищий адміністративний суд розглядатиме справу за позовом судді Апеляційного суду Черкаської області Сергія Бондаренка, у якій суддя оскаржує обрання головою суду Володимира Бабенка третій раз поспіль.

Суддя вважає, що, обравши головою суду одну й ту ж саму людину втретє, збори суддів суду порушили норми закону “Про судоустрій і статус суддів”.

“З часу першого обіймання цієї посади суддею Володимиром Бабенком існували обмеження щодо заняття адміністративної посади двома строками. Також усі редакції вказаного закону містили норми щодо єдиного статусу судді, сутність якого зводиться до рівності всіх суддів. А таким рішенням збори суддів фактично визначили, що єдиний з усіх суддів апеляційного суду Черкаської області Володимир Бабенко має більше прав, ніж інші судді, а саме обіймати адміністративну посаду, більш ніж два строки поспіль”, – написав суддя у своїй касаційній скарзі, копія якої є у розпорядженні Центру інформації про права людини.

Суддя також вказує, що в. о. голови суду Алла Захарова одноосібно призначила збори суддів, тоді як про таке призначення мали б визначитись збори суддів.

Сергій Бондаренко нарікає, що збори призначили на той час, коли він знаходився на судовому засіданні, що порушило його право взяти участь у виборах голови суду.

Він просить скасувати постанови попердніх інстанцій та прийняти нову постанову, скасувавши рішення зборів суддів 7 травня 2015 року в частині обрання голови суду.

“Така заборона обіймати посаду третій раз поспіль існувала завжди і лише через збочене трактування закону суддями за підтримки Ради суддів України багато колишніх голів судів знову стали головами судів та зберегли статус кво”,пояснює адвокат Автомайдану Роман Маселко на своїй сторінці у мережі Facebook.

Він вважає, що якщо позов судді Бондаренко буде задоволено, то це означатиме “серйозний удар системі та шанс на заміну тримачів “славних” суддівських традицій”.

Засідання відбудеться об 11 годині за участі судді Юрія Черпака за адресою вул. Московська, 8, корпус 5. Номер справи К/800/44630/15.

Раніше повідомлялось, що суддя Сергій Бонадаренко зазнав систематичного тиску та втручання в його роботу як судді після того, як він відмовився приймати неправомірне судове рішення на вимогу Володимира Бабенка. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter