У центрі надання соціальних послуг на Чернігівщині пацієнти скаржаться на холод

Дата: 24 Січня 2018
A+ A- Підписатися

Підопічні Стольненського стаціонарного відділення терцентру надання соціальних послуг Менського району Чернігівської області скаржаться на холод.

Це засвідчили монітори Національного превентивного механізму під час моніторингового візиту, повідомляють у прес-службі Омбудсмана.

Температура у житлових кімнатах відділення становила на момент візиту від 14 до 16 градусів (при нормі не нижче 18 градусів). Під час особистого спілкування підопічні скаржилися на холод у приміщеннях. Вони були одягнені в теплий одяг, а ліжкові хворі були вкриті двома ковдрами.

Відділення є спеціальною установою для надання послуг, спрямованих на підтримку життєдіяльності та соціальної активності пенсіонерів, людей з інвалідністю, а також одиноких непрацездатних громадян, в умовах стаціонарного проживання.

На момент візиту у відділенні проживало 38 підопічних, з яких 13 – люди з інвалідністю. Підопічні живуть по чотири особи в кімнаті.

У ході моніторингу виявлено грубі порушення в діяльності установи. Зокрема, не проводяться щорічні медичні огляди мешканців вузькопрофільними спеціалістами, які є обов’язковими і особливо важливими для людей з інвалідністю та осіб похилого віку.

Монітори також звернули увагу керівництва на необхідність проведення ремонту санвузлів, встановлення пристосувань для людей з обмеженими фізичними можливостями, забезпечення спеціальними столами для прийому їжі, ширмами для дотримання права на приватність ліжкових хворих (при здійсненні гігієнічних процедур).

Водночас учасники візиту відзначили, що загалом у закладі панує доброзичлива атмосфера: підопічні поводять себе невимушено, легко йдуть на контакт, розповідають про своє життя.

За результатами візиту до Міністерства соціальної політики України та Чернігівської обласної державної адміністрації буде направлено звіт з переліком виявлених недоліків та рекомендаціями щодо їх усунення.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter