У журналіста Дениса Івашина в білоруському карцері стався серцевий напад – мати

Дата: 29 Червня 2021
A+ A- Підписатися

У Білорусі в заарештованого журналіста InformNapalm Дениса Івашина в карцері стався серцевий напад.

Про це 28 червня повідомила його мати Людмила Івашина на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: Facebook

“Я сьогодні дізналася, що в Дениса був серцевий напад під час перебування в одиночній камері. Такого ще не було. Не дивно, адже в камері “парильня”: вікна закрито, вентилятора немає. Все це називається словом “катування”, – написала вона.

Жінка висловила впевненість, що “рано чи пізно катам доведеться відповідати перед законом”, а також звернулася до родичів ув’язнених, щоб ті обов’язково зберігали всі копії кореспонденції, квитанції про рекомендовані листи тощо, бо все це “буде потрібно в судах за іншого уряду та іншої судової системи”.

Згодом у коментарі “Радіо Свобода” Івашина повідомила, що Денису зробили ЕКГ і дали відповідні ліки. Вона висловила сподівання, що її син перебуватиме під наглядом лікарів і нічого поганого з ним не станеться.

Івашина затримали співробітники КДБ та вивезли в невідомому напрямку в Гродні (Білорусь) 12 березня.

Пізніше журналіст міжнародної спільноти InformNapalm Роман Бурко повідомив у твіттері, що його утримували в місцевій в’язниці №1 за адресою вул. Кірова, 1.

13 березня дружина журналіста Ольга Івашина уточнила, що його затримали нібито в межах кримінальної справи.

15 березня затриманому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на два місяці.

На думку Бурка, такі дії КДБ Білорусі, ймовірно, пов’язані з активною журналістською діяльністю Івашина. У 2014 році він був активним учасником Революції гідності в Україні, згодом долучився до InformNapalm як OSINT-розслідувач та перекладач. Пізніше став головним редактором білоруськомовної версії ресурсу.

Займався власними розслідуваннями, перекладав на білоруську мову дослідження спільноти про військову агресію Росії проти України тощо.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter