У Зеленського запрацювала комісія з реінтеграції Донбасу та Криму

Дата: 03 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

В Офісі президента Володимира Зеленського запрацювала Комісія з питань правової реформи, яка займатиметься питанням реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Про це повідомляє пресслужба президента. 

Комісія, до якої увійшли як експерти й правозахисники, яким довіряє громадськість, так і недоброчесні та скомпроментовані судді, має розробити концепцію перехідного правосуддя, яка б допомогла подолати наслідки збройного конфлікту.

“Вона має включати заходи з відшкодування збитків жертвам війни, притягнення до відповідальності винних у вчиненні тяжких злочинів, реалізацію права на отримання правди про перебіг подій конфлікту. Це відповіді на складні питання: яким буде життя людини після відновлення контролю над Кримом та окупованими частинами сходу країни, які принципи та форми відповідальності, а в деяких випадках і звільнення від неї, за співпрацю з окупаційною владою”, – зазначив Зеленський на першому засіданні органу. 

Додатково члени комісії мають розробити стратегію деокупації Криму та ОРДЛО, де б прописали шляхи повернення їх під контроль України та реінтеграції населення. 

Окрім питань реінтеграції окупованих територій комісія працюватиме над:

  • продовженням конституційної реформи в частині децентралізації і У питаннях децентралізації комісія має орієнтуватися на Європейську хартію місцевого самоврядування. Документ, зокрема, фіксує політичні та економічні права місцевого самоврядування та його незалежність від центральної влади. Україна ратифікувала хартію в липні 1997 року.;
  • розробленням змін до розділу Конституції про права людини;
  • переглядом підходу до проведення судової реформи;
  • напрацюванням законодавчих ініціатив, які б позбавили СБУ низки невластивих функцій і Службу безпеки хочуть позбавити права протидіяти кримінальним правопорушенням у сфері економіки, корупції та контрабанди, а також контррозвідувального захисту економічних інтересів України.;
  • ідеями для реформи прокуратури.

Як відомо, наприкінці вересня міністр закордонних справ Вадим Пристайко вперше розповів про так звану “формулу Зеленського”, яка має допомогти врегулювати конфлікт на Донбасі. Текст формули, якої ніхто не бачив на папері, нібито передбачає відновлення виплат пенсій та послаблення економічної блокади ОРДЛО.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter