У Збройних силах закликали журналістів не нехтувати засобами індивідуального захисту в зоні ведення бойових дій

Дата: 28 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

У Збройних силах України наполегливо закликали журналістів дотримуватися правил та рекомендацій відповідних структур та посадових осіб щодо безпеки діяльності у зоні ведення бойових дій і за жодних обставин не нехтувати засобами індивідуального захисту.

Відповідне звернення оприлюднили на фейсбук-сторінці ЗСУ. 

Джерело: pixabay.com

Заклик з’явився після загибелі українського фіксера Богдана Бітіка внаслідок російської атаки в Херсоні 26 квітня. Чоловік працював із журналістом італійської газети La Repubblica Коррадо Дзуніно, вони разом перебували в автомобілі під час обстрілу. Італієць отримав поранення.

У ЗСУ висловили щирі співчуття родині та колегам загиблого.

“ЗС України завжди відкриті до співпраці та готові сприяти безпечній та ефективній діяльності журналістів, адже ваша робота є безцінною для фіксування злочинів держави агресора”, — наголосили в повідомленні.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що 26 квітня 2023 року біля Херсона в районі Антонівського мосту внаслідок атаки росіян отримав поранення журналіст італійської газети La Repubblica Коррадо Дзуніно, продюсер, українець Богдан Бітік загинув.

Правоохоронці розпочали досудове розслідування. Кримінальне провадження розпочато за фактом порушення законів та звичаїв війни — частина 2 статті 438 Кримінального кодексу України.

Згодом з’явилася інформація, що Коррадо Дзуніно не повідомив про свою роботу в місті відповідальних пресофіцерів, а вже на місці проігнорував завчасні попередження українських військових про небезпеку.

За словами речниці ОК “Південь” Наталії Гуменюк, у Бітіка не було акредитації ЗСУ, також група додатково не отримала дозвіл на роботу в “червоній” зоні, повідомило “Суспільне”.

Нагадаємо, що 1 березня 2023 року стало відомо про те, що для журналістів, які хочуть працювати в зоні бойових дій, змінили правила акредитації Збройних сил України.

Відповідні зміни внесли до наказу Головнокомандувача ЗСУ №73 від 3 березня 2022 року “з метою оптимізації процесу акредитації, а також покращення взаємодії з представниками засобів масової інформації під час роботи в районах бойових дій”.

Зокрема, для журналістів запровадили прескарту нового зразка зі строком дії до шести місяців. Попередні прескарти чинні до 1 травня 2023 року. Керівники та командири оперативно-стратегічних угруповань військ отримали право самостійно визначати зони для перебування представників ЗМІ в районі відповідальності. Також уточнили перелік інформації, яку не можна публікувати та поширювати.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter