У засудженої в Криму за “держзраду” Галини Довгополої погіршилося здоров’я – Денісова

Дата: 15 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

Після етапування засудженої до 12 років за сфабрикованою справою про “державну зраду” пенсіонерки Галини Довгополої до Сімферополя в неї погіршилося здоров’я. У жінки загострилася хвороба хребта, слабкість у м’язах ніг, зоні тазу та періодично виникає їхнє оніміння.

Про це на своїй фейсбук-сторінці написала Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова

Галина Довгопола

Повідомляється, що серед іншого громадянка України скаржиться на гіпертонічні кризи через те, що не отримує лікування.  

Омбудсман заявила, що керівництво та медпрацівники СІЗО ігнорують будь-які прохання про надання необхідної медичної допомоги, що може призвести до серйозних ускладнень зі здоров’ям.

Денісова нагадала, що такі дії можна розцінювати як катування та нелюдське поводження. 

Вона звернулася до своєї російської колеги Тетяни Москалькової з вимогою негайно провести медичне обстеження і надати повний комплекс лікування Довгополій. 

Нагадаємо, наприкінці листопада 2019 року ФСБ заявила про затримання в тимчасово окупованому Криму жінки за підозрою в шпигунстві на користь розвідки Міноборони України. Російська спецслужба стверджує, що пенсіонерка “цілеспрямовано збирала секретні дані військового характеру”. Їй інкримінують порушення статтею 275 КК Росії (“державна зрада”), що передбачає до 20 років позбавлення волі.

Міністерство оборони України не спростувало і не підтвердило виданню ZMINA інформацію про співпрацю жінки з українською розвідкою.  

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова назвала вирок незаконним, а справу проти пенсіонерки сфабрикованою. 

“Наголошую, що проведення судових слухань відносно громадян України в закритому режимі без допуску представників ЗМІ практикується так званими судами не вперше і є черговим свідченням фальсифікації кримінальної справи проти Галини Довгополої. Засуджую незаконні дії та продовження політичних репресій окупаційною владою відносно українців на території тимчасово окупованого Криму”, – йдеться в повідомленні Омбудсмана.
 
Вона закликала міжнародну спільноту застосувати всі можливі інструменти для посилення тиску на Російську Федерацію, щоб якнайшвидше звільнити всіх незаконно утримуваних нею громадянами України та припинити терор стосовно них.

У січні цього 2020 року жінку незаконно перевезли на територію Російської Федерації – до московського СІЗО “Лефортово” для проведення слідчих дій. У грудні минулого року російські правозахисники заявили, що жінку била співкамерниця в цьому СІЗО. 

Правозахисники просять небайдужих громадян писати політв’язням листи. Це можна зробити, зокрема, онлайн через проєкт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. Ви також можете підписати петицію Prisoners Voice та поширити цю новину. 

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter