Обвинувачену в держзраді кримську пенсіонерку Довгополу в Москві била співкамерниця – правозахисники

Дата: 28 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Обвинувачену в державній зраді пенсіонерку із Севастополя Галину Довгополу перевели в іншу камеру СІЗО “Лефортово” після того, як її неодноразово била співкамерниця.

Про це інформує “Крим.Реалії” з посиланням на Громадську спостережну комісію Москви.

“Ми з’ясували, що Довгополу б’є сусідка по камері. Після нашого звернення в адміністрацію СІЗО “Лефортово” її перевели в іншу камеру, де в неї склалися нормальні стосунки із сусідкою по камері”, – розповіла агентству ТАСС член ГСК Марина Литвинович, яка відвідала обвинувачену в ізоляторі.

Публічних коментарів від адміністрації СІЗО або Федеральної служби виконання покарань про побиття Довгополої співкамерницею немає.

Нагадаємо, наприкінці листопада 2019 року ФСБ заявила про затримання в тимчасово окупованому Криму жінки за підозрою в шпигунстві на користь розвідки Міноборони України. Російська спецслужба стверджує, що пенсіонерка “цілеспрямовано збирала секретні дані військового характеру”. Їй інкримінують порушення статтею 275 КК Росії (“державна зрада”), що передбачає до 20 років позбавлення волі).

Міністерство оборони України не спростувало і не підтвердило виданню ZMINA інформацію про співпрацю жінки з українською розвідкою.  

Протягом 2020 року їй кілька разів продовжували запобіжний захід. У січні цього року жінку незаконно перевезли на територію Російської Федерації – до московського СІЗО “Лефортово” для проведення слідчих дій. 

Як відомо, мешканці окупованої території перебувають під захистом Женевських конвенцій, які забороняють, зокрема, їхнє переміщення на території держави-окупанта чи за кордон і Ст. 49 Конвенції "Про захист цивільного населення під час війни".. Правозахисники Регіонального центру з прав людини називають такі дії воєнним злочином і закликають мешканців Криму надсилати матеріали, які підтверджують цей воєнний злочин з боку Російської Федерації та окупаційної адміністрації півострова.

Згідно з даними українських правозахисних організацій, усього у в’язницях Росії та тимчасово окупованого Криму наразі незаконно утримують щонайменше 103 людей. 76 із цього списку – кримські татари. 48 політв’язнів уже дістали вироки в кримінальних справах.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter