У Запорізькій області росіяни примусово вивозять проукраїнських мешканців за межі окупованої території, не давши навіть зібрати речі

Дата: 10 Січня 2023
A+ A- Підписатися

З тимчасово окупованої території Запорізької області російські військові примусово вивезли керівника Михайлівського ПТУ Віктора Удовиченка, якого звинуватили в антиросійській діяльності.

Про це повідомив міський голова Іван Федоров в ефірі інформаційного телемарафону.

Фото з проросійського телеграм-каналу

“Людину без речей вивозять на останній блокпост у Василівку, висувають їй претензії в начебто веденні антиросійської діяльності й змушують пішки йти до Запоріжжя. Так учора депортували керівника Михайлівського ПТУ Віктора Удовиченка”, – розповів Федоров.

Інформація щодо депортації Віктора Удовиченка з’явилась і на проросійському тг-каналі.

“Удовиченко збирав кошти на потреби ЗСУ, поширював інформацію про швидке повернення української влади та саботував навчальний процес ПТУ”, – написали окупанти.

Новини про примусове переміщення з окупованої території Запорізької області мешканців почали з’являтися ще на початку серпня, росіяни називають це процес “видворенням”.

Нагадаємо, в жовтні з тимчасово окупованого Мелітополя російські військові також примусово виселили двох жінок. В однієї з них у телефоні знайшли програму для онлайн-навчання в українській школі, в іншої – одяг з патріотичним принтом. Жінки були вимушені пішки прямувати на підконтрольну Україні територію. 

Кількома днями раніше росіяни примусили вийти з Запоріжжя місцеву мешканку, яку звинуватили в “патріотизмі”, а як доказ навели фотографію її листування. У ньому вона, наприклад, бажає співрозмовнику “вперед до перемоги”, називає окупантів  “дебілами”, а людей, які пішли на співпрацю з росіянами, “убогими, яким дали по 5 тисяч рублів”. Про подальшу долю жінки не відомо.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує випадки примусових депортацій на територію Російської Федерації та Білорусі, скоєних під час російської збройної агресії проти України.

Якщо ви стали потерпілим або свідком примусової депортації на територію Російської Федерації або Білорусі, залиште інформацію про себе в онлайн-формі або ж напишіть на електронну адресу iy@humanrights.org. Наш представник зв’яжеться з вами.

За згодою заявника отримана інформація буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, зокрема до Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter