У Запорізькій області окупанти ходять домівками, змушують брати російські паспорти та погрожують розправою за відмову

Дата: 04 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

Росіяни посилюють тиск на мешканців тимчасово окупованих територій Запорізької області та примушують ставати в черги по паспорти РФ. Для цього вони відкривають більше відділків так званої “міграційної служби”, організовують мобільні пункти видавання паспортів у приміщеннях сільських адміністрацій, а також ходять домівками місцевих мешканців та погрозами змушують отримувати російські документи.

Про це йдеться в матеріалі Центру журналістських розслідувань.

Фото: скриншот з відео на пропагандистському телеграм-каналі

Окупаційна влада погрожує “кидати на яму” чи “на підвал” тих, хто не має російських документів та відмовляється їх отримувати.

Мешканка Токмацького району повідомила Центру журналістських розслідувань, що була змушена стати в чергу на отримання паспорта Росії через страх:

“Днями чоловіка зупинили на блокпосту і з матюками та погрозами почали розпитувати, де його російський паспорт. Сказали, що якщо наступного разу зупинять і паспорта не буде, то чоловік поїде “прямо на підвал”. Ми до останнього надіялися, що зможемо обійтися без того “документа”, але не витримали”.

Росіяни також поширюють чутки, якими залякують людей на окупованих територіях.

“У нас уже говорять, що з червня, якщо людина не отримала російський паспорт, її будуть вносити в списки на депортацію. А майно забирати. Може, це й чутки, однак перевіряти їх нікому не хочеться”, – розповідає мешканка Мелітопольського району.

Для пришвидшення темпів видавання паспортів росіяни відкривають дедалі більше відділків так званої “міграційної служби”. Зокрема, лише наприкінці березня пропагандистські телеграм-канали відзвітували про нові пункти видавання документів у Василівці та Молочанську.

Окупаційна влада також ходить домівками місцевих мешканців та видає паспорти на місцях. Так, пропагандисти повідомили, що 31 березня в селі Терпіння оформили 10 паспортів у людей удома.  

Росіяни ведуть примусову паспортизацію на всій тимчасово окупованій території та придумують нові шляхи, щоб їхні документи отримало якомога більше людей. Зокрема, вони позбавили соціальних виплат тих місцевих мешканців, хто досі не оформив російський паспорт, йдеться в “Урядовому кур’єрі”. 

Мешканцям окупованих територій також погрожують звільненнями за відмову від громадянства Росії. 

“На деяких підприємствах це робили автоматично: попередньо зібрали у відділі кадрів усі дані працівників і потім видали документи країни-агресора. І ніхто й не пискнув, бо власник українського паспорта втрачає право отримувати зарплату, пенсію чи соціальну допомогу, щось купувати або продавати й навіть безперешкодно пересуватися містом чи виїхати за його межі”, – розповідає жителька Маріуполя.

Віцепрем’єр-міністерка України Ірина Верещук наголосила, що примусова паспортизація на тимчасово окупованих територіях є воєнним злочином, за який відповідальна виключно Росія.

“Людей, для яких паспортизація – проблема виживання: отримання соціальних виплат, пенсій тощо, в Україні не вважатимуть злочинцями” – підкреслила міністерка.

Нагадаємо, на тимчасово окупованих територіях Херсонської області росіяни неодноразово проводили публічні покарання за відмову чоловіків відмовлятися від українських паспортів та брати російські. Їм, зокрема, вдягали на голову мішки та кидали в окопи. 

У Маріуполі окупанти змушують школярів отримувати російські паспорти – погрожують, що без них випускники не отримають атестати. Водночас учні 9 класу можуть оформити паспорт РФ, лише якщо він є в батьків. 


Коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

Такими злочинами вважають:

  • невибіркові обстріли цивільних об’єктів;
  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • мародерство;
  • примус українських громадян служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортацію до Росії чи на окуповані нею території;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу info@humanrights.org.ua. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Раніше ZMINA оприлюднила перелік організацій, куди можна звернутися як по безкоштовні, так і по платні психологічні консультації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter