У Запоріжжі запустили чат-бот для протидії домашньому насильству

Дата: 29 Березня 2023
A+ A- Підписатися

У тестовому режимі запрацював чат-бот “Запоріжжя – місто без насильства”, який допомагає розібратися з причинами й наслідками домашнього насильства.

Про це повідомили в департаменті соціального захисту населення Запорізької ОДА. 

Фото: Настя Шумілова, The Village Україна

“Ви матимете змогу переглянути своє ставлення до постраждалих від насильства та кривдників/-ць, дізнаєтеся більше про здорові та токсичні стосунки. А найголовніше – ви отримаєте дієві інструменти, що особисто Ви можете почати робити від цього моменту, щоб досягнути нульової толерантності до насильства в нашому суспільстві”, – розповіли в департаменті.

Чат-бот діє в застосунках “Телеграм”, “Фейсбук месенджер” та “Вайбер”.

Як зазначає “Детектор медіа”, створення чат-бота стало підсумком просвітницького проєкту “Про домашнє насильство знай – впевнено себе відчувай”, який реалізовували на Запоріжжі. Впродовж чотирьох місяців у навчальних тренінгах узяли участь близько 300 людей, зокрема з Маріупольської міської громади, Пологівської, Бердянської, Чернігівської та Смирновської сільських громад.

“Долучилися до проєкту також навчальні заклади. Серед учасників були студенти Запорізької політехніки, національного університету, економіко-правового коледжу, електротехнічного коледжу. Було багато представників громадських об’єднань, а також правоохоронці”, – розповіла головна спеціалістка департаменту спорту, сім’ї та молоді Запорізької міської ради Вероніка Шостак.

Нагадаємо, що, попри тисячі скарг на домашнє насильство, у 2021 році Запорізька міська рада не підтримала ідеї створення кризової кімнати для постраждалих унаслідок домашнього насильства людей. Про відкриття закладу просили активісти, адже тоді кількість звернень від потерпілих збільшилась у декілька разів. 

Крім того, впродовж першого півріччя 2022 року в Запоріжжі зафіксували близько 800 постраждалих від домашнього насильства. На такі виклики в місті виїжджає мобільна бригада соціально-психологічної допомоги. Подібні бригади в Запоріжжі працюють із 2015 року. Вони співпрацюють з поліцією, службою в справах дітей та іншими соціальними службами. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter