У Запоріжжі викрили ботоферму, яка закликала робити пожертви на підтримку окупантів

Дата: 08 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Правоохоронці заблокували діяльність проросійської ботоферми в Запоріжжі. Кілька тисяч ботів поширювали дезінформацію про ситуацію на південному фронті, популяризували російські окупаційні угруповання і закликали жертвувати на їхню підтримку.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

Фото: Служба безпеки України

Вже на самому початку своєї діяльності ботоферма нараховувала майже 2 тисячі фейкових акаунтів, які поширювали проросійські наративи нібито від імені місцевих жителів. Згодом ворожий “осередок” мав стати “ударною силою” в проведенні масштабних інформаційних диверсій агресора у прифронтових районах області”, – зазначають у СБУ. 

Так, зокрема, інтернет-агенти займалися дискредитацією командування Сил оборони та підбурювали українських громадян ухилятися від мобілізації.

Як першоджерело для поширення свого контенту учасники осередку використовували телеграм-канал ворожого пропагандиста Олександра Рогова, який представляє окупаційну адміністрацію Мелітополя.

За даними слідства, незаконну діяльність організував місцевий спеціаліст з інформаційних і телекомунікаційних технологій. Комп’ютерну техніку для підривної роботи він розмістив в одному з орендованих офісних приміщень у центрі міста.

Спеціалізоване обладнання, яке використовував організатор ботоферми, дозволяло щодня реєструвати нові анонімні облікові записи в соцмережах, зокрема й заборонених в Україні.

Під час обшуку в офісі підозрюваного правоохоронці виявили комп’ютерну техніку з доказами протиправної діяльності, 2,5 тисячі SIM-карток українських операторів мобільного зв’язку, а також SIM-шлюзи та інше спеціалізоване обладнання і програмне забезпечення. Вилучену техніку передали на експертизу.

Фото: Служба безпеки України

Наразі в межах кримінального провадження за ч. 2 ст. 361 Кримінального кодексу України (“Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку”) триває розслідування для встановлення всіх обставин правопорушення і притягнення винних до відповідальності.

Раніше ZMINA писала, що в січні кіберфахівці нейтралізували в Києві прокремлівську “фабрику тролів”, учасники якої поширювали в соцмережах заклики на підтримку збройної агресії проти України та виправдовували воєнні злочини російських окупантів.

Нагадаємо, що в грудні на Одещині контррозвідка СБУ викрила жінку, яка в соцмережах організувала збір коштів на потреби російських окупаційних угруповань, які воюють проти Сил оборони на південному та східному фронтах. Так, вона закликала підтримати окупантів і допомогти їм з матеріально-технічним забезпеченням. Для цього пропонувала перерахувати гроші на банківську картку свого родича, що перебуває в місцях тимчасової дислокації військових угруповань РФ.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter