У Києві затримали організаторів “фабрики тролів”, які в соцмережах поширювали російську пропаганду

Дата: 09 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Кіберфахівці нейтралізували у Києві прокремлівську “фабрику тролів”, учасники якої поширювали у соцмережах заклики на підтримку збройної агресії проти України та виправдовували воєнні злочини російських окупантів.

Про це повідомляє Служба безпеки України. 

Як першоджерело інтернет-агенти використовували телеграм-канал московського пропагандиста Юрія Подоляки, який має понад 2,7 мільйона підписників. Підозрювані поширювали його публікації через репости або під виглядом “власних” публікацій у соцмережах.

За даними слідства, підривну діяльність на Київщині організували двоє місцевих жителів.

Комп’ютерне обладнання для проведення “інформаційних ударів” та комунікації з російськими кураторами чоловіки встановили у власних помешканнях в столиці та Білій Церкві.

Для масового “покриття” інтернет-простору підозрювані намагалися залучити нових учасників пропагандистського осередку.

Щоб збільшувати чисельність аудиторії, підозрювані використовували сотні бот-акаунтів, від імені яких поширювали й коментували дописи з російською пропагандою.

Під час обшуків за місцями проживання затриманих правоохоронці виявили мобільні телефони й комп’ютери із доказами злочинних дій.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили двом фігурантам з Києва про підозру за ч. 2 ст. 436-2 Кримінального кодексу України (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Суд обрав міру запобіжного заходу для запобігання ухилення їх від кримінальної відповідальності. Наразі триває розслідування для притягнення всіх винних до відповідальності.

Нагадаємо, що у вересні на Київщині та Одещині правоохоронці викрили організаторів двох ботоферм, що разом налічували близько 7 тисяч фейкових акаунтів. З них поширювали дискредитаційні щодо влади України та проросійські наративи.

За даними слідства, ботоферму на 5 тисяч акаунтів створив та адміністрував 24-річний хлопець, який наразі мешкає на Київщині. А в Одеській області організаторами ботоферми виявилися четверо місцевих мешканців. 

Також у столиці Служба безпеки України заблокувала ботоферму, яку використовували проти України представники російських PR-компанії. Три тисячі акаунтів координаторів з Києва працювали на “чорний PR” та інформаційну війну проти України.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter