Правоохоронці викрили дві ботоферми на майже 7 тисяч фейкових акаунтів, з яких поширювали проросійські наративи

Дата: 03 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

Служба безпеки України спільно з Нацполіцією викрили організаторів двох ботоферм, що разом налічували близько 7 тисяч фейкових акаунтів. З них поширювали дискредитаційні щодо влади України та проросійські наративи. 

Про це повідомили на фейсбук-сторінці Головного управління СБУ у м. Києві та Київській області. 

“Кіберфахівці СБУ ліквідували ще 2 ботоферми: на Київщині та в Одесі. “Армію ботів” у майже 7 тисяч акаунтів використовували для поширення деструктивного контенту, зокрема для дискредитації Сил оборони України та керівництва держави, виправдання збройної агресії РФ та розхитування суспільно-політичної ситуації в Україні”, – йдеться у повідомленні.

За даними слідства, ботоферму на 5 тис. акаунтів створив та адміністрував 24-річний хлопець, який наразі мешкає на Київщині:
 
“Задля конспірації він реєстрував фейкові акаунти через російські електронні поштові сервіси та віртуальні номери російських і білоруських мобільних операторів. В окремих випадках для їхньої верифікації використовував підроблені документи українських громадян”.
 
“Готових” ботів затриманий здавав в оренду або продавав зацікавленим особам, зазначає СБУ. Його “клієнтами” були, зокрема, представники піар-служб політичних партій і громадяни РФ, які просувають в українському інформпросторі деструктивні та провокаційні матеріали.
 
Наразі правоохоронці готують організатору ботоферми повідомлення про підозру за ч. 1 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж) Кримінального кодексу України.
 
В Одеській області організаторами ботоферми виявилися четверо місцевих мешканців. За даними СБУ, вони створювали та просували акаунти у соцмережах і месенджерах задля поширення панічних настроїв у регіоні. Зокрема, розганяли дезінформацію та фейкові новини з фронтів.
 
Правоохоронці також підвтердили, що “клієнтами” цієї ботоферми були люди з території Росії.
 
Після проведення експертиз вирішуватиметься питання щодо оголошення фігурантам підозр за двома статтями ККУ: ч. 1 ст. 111-1 (Колабораційна діяльність) та згаданої вже ч. 1 ст. 361. 
 
Нагадаємо, що на тимчасово окупованій Херсонщині росіяни для поширення антиукраїнської пропаганди взялися за розвиток телеграм-каналів, водночас вони активно залучають телебачення і друковані видання.
 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter