На Херсонщині окупанти взялися за посилення російської пропаганди

Дата: 03 Вересня 2022
A+ A- Підписатися

На тимчасово окупованій Херсонщині росіяни для поширення антиукраїнської пропаганди взялися за розвиток телеграм-каналів, водночас вони активно залучають телебачення і друковані видання.

Про це розповів головний редактор херсонського видання “Мост”, регіональний представник Інституту масової інформації (ІМІ) в Херсонській області Сергій Нікітенко проєкту Радіо Свобода “Новини Приазовʼя”.

Джерело: pexels.com

За його інформацією, колишній канал “Скіфія” захоплений, окупанти назвали його “Таврія”.

“Але там немає працювати кому, декількох операторів затягнули, привезли з Криму кількох людей, понаймали якихось школярів, які намагаються робити телебачення”, — розповів Нікітенко.

Місцевий приватний телеканал “ВТВ плюс” пішов на співпрацю з окупантами, сказав він. Там “трошки професійніше, вони намагаються грати в пропагандистів”, але виходить не дуже.

У кожному окупованому районі росіяни видають агітаційні газети на базі захоплених потужностей місцевих районних газет. Друкують вони свої агітки в Скадовську, Бериславі, Каховці, Новій Каховці, розповів редактор “Мосту”.

Він повідомив, що його видання намагається шукати нові шляхи подання інформації для жителів окупованої частини Херсонщини.

“Заблокували ютуб, велику кількість сайтів, навіть наш “Мост” заблокований Роскомнаглядом з 15 липня. Це нам дало просідання трафіку, тобто частина херсонців, хто не встановив VPN, не бачить нас. Тому ми шукаємо інші платформи, намагаємось якимось чином перепаковувати контент, навіть дійшли до аудіоверсій деяких програм”, — зазначив Нікітенко.

Головний наратив, який просувають російські медіа, — нібито “Росія тут назавжди”.

Окупанти розповідають про “допомогу” місцевим жителям: гуманітарку, пенсії, дуже багато “новин” про Крим, як вісім років там нібито добре живеться, про вигадані перемоги російської армії: сотні збитих “Байрактарів”, тисячі знищених “Хаймарсів” тощо.

На місцевих телеканалах транслюється російська пропаганда.

На переконання Нікітенка, головна мета такого контенту — зробити так, щоб люди перестали шукати й сприймати об’єктивну інформацію, перестали вірити українським медіа. 

“І так дуже швидко перетворити Херсонщину на маленьку Росію, де люди не мислять критично, де більшість людей не читають, не дивляться медіа, бо вважають, що там брехня. Дуже їх непокоять українські медіа, телеграм-канали. Вони з ними борються, шукають адміністраторів”, — сказав журналіст.

Раніше стало відомо про те, що в тимчасово окупованому Мелітополі Запорізької області окупанти захопили видавничу компанію “МВ-холдинг” і під украденим брендом поширюють російську пропаганду.

А в тимчасово окупованому Пологівському районі Запорізької області росіяни запустили пропагандистську газету “Новое время”.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter