У Запоріжжі школярка вчинила самогубство та звинуватила однолітків і вчителів у цькуванні

Дата: 22 Квітня 2021
A+ A- Підписатися

У Запоріжжі поліція перекваліфікувала кримінальне провадження щодо смерті школярки зі статті “Самогубство” на статтю  “Доведення до самогубства”.

Про це повідомляє Укрінформ.

Освітній заклад, у якому навчалася дівчина. Фото: zabor.zp.ua

Повідомлення про самогубство школярки з’явилися ще 4 квітня в місцевих групах в інстаграмі. Однак передсмертну записку, яку нібито написала школярка, журналісти оприлюднили лише зараз. У ній авторка, яка стверджує, що декілька разів намагалися вчинити самогубство, звинувачує декількох учителів та однолітків у цькуваннях. 

“Для мене вже все скінчено, але сподіваюся, що *** покарають за постійні образи нашого класу, ***, через яку в мене двічі була істерика”, – йдеться в записці. 

В опублікованій записці також ідеться про те, що школярка повідомляла про цькування під час анонімного опитування, однак на її заяви ніхто не зреагував: 

“Одне хочу розповісти про школу. Всі ці опитування щодо булінгу – х*** повна. Я єдина зазначила, що мене булили, але весь клас перевів це в жарт, і на це забили, хоча вони й не знали, що це я написала. Але яка вже різниця?” 

Наразі поліція перевіряє викладені в записці факти та проводить розслідування щодо можливого цькування в навчальному закладі.

Нагадаємо, що нещодавно на Львівщині поліція склала протокол на директорку ліцею за цькування учениць. На записі розмови освітянки, що потрапив до мережі, вона критикує одяг дівчат.

В Україні за цькування неповнолітнього можна отримати покарання, а з вересня минулого року поліція почала ставити на облік булерів.

За два роки, відколи в законодавстві з’явилося поняття “булінг”, правоохоронці активно почали притягати до відповідальності кривдників. Водночас, за словами фахівців, працівники поліції не приділяють уваги питанням оформлення адміністративних справ за цією статтею, а грошове стягнення як вид покарання взагалі вкрай низьке. Так, у 109 справах про булінг суди наклали грошове стягнення загалом на понад 109 тис. грн, водночас із них сплатили тільки трохи більш ніж 19 тис., що дорівнює 17%.

Як показують соціологічні дослідження, майже 80% українських учнів вважають взаємоповагу та відсутність цькувань запорукою якісної освіти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter