У Запоріжжі почав діяти мораторій на використання російської мови в публічному просторі

Дата: 14 Листопада 2023
A+ A- Підписатися

У Запоріжжі діє мораторій на використання в публічних місцях російськомовного культурного продукту. Ця заборона триватиме до деокупації українських територій.

Про це повідомляє Запорізька міська рада.

Фото: Володимир Тарасов / Ukrinform

Так, міськрада ухвалила відповідне рішення про запровадження мораторію на публічне використання російськомовного культурного продукту (культурні блага і культурні цінності, що створені та/або використовуються за допомогою російської мови) в будь-яких формах.

Дія мораторію поширюється на співробітників підприємств, установ та організацій, що перебувають у комунальній власності та інших фізичних і юридичних осіб.

Як зазначають в органі, заборона на використання російської мови в Запоріжжі діє відповідно до законів “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про забезпечення функціонування української мови як державної” та “Про культуру” з метою захисту українського інформаційного простору від гібридних впливів держави-агресора.

Депутати підтримали мораторій 44 голосами із 45 під час другої частини двадцятої сесії міської ради восьмого скликання, що відбулася 29 вересня. 

Нагадаємо, що в липні цього року столичні посадовці також наклали мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту на території міста.

Загалом історія із забороною російськомовного культурного продукту в Україні почалася ще у вересні 2019 року, а першими таку заборону ввели на території Львова та Львівської області. Згодом ініціативу львівських депутатів підхопили в Тернополі, Житомирі та на Волині. 

Втім, ухвалення таких рішень суперечить Конституції, що вже підтверджував суд. Коли Львівська облрада програла апеляцію в цій справі, то експерт Центру громадянських свобод Володимир Яворський пояснював читачам ZMINA, що українське законодавство взагалі не містить такого поняття, як “російськомовний культурний продукт”.

Крім того, місцеві ради у своїх рішеннях тоді посилалися на визнання Росії країною-агресором, однак у самих рішеннях йшлося не про заборону продукції, виробленої в РФ, а про заборону продукції російською мовою, що є суттєво відмінним поняттям, бо фактично забороняє й товари, вироблені в Україні.

Окрім цього, стаття 34 Конституції України гарантує кожному “право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань”. Це ж право гарантує стаття 10 Європейської конвенції про захист прав людини.

“Ця свобода повною мірою охоплює й право самому обирати мову, якою реалізувати свободу вираження”, – пояснював експерт. 

Водночас стаття 10 Конституції України досі без жодних винятків гарантує в Україні “вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України”. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter