У захопленому окупантами Енергодарі почастішали випадки мародерства та викрадення цивільних

Дата: 06 Червня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому Енергодарі Запорізької області російські військові грабують порожні квартири, а також викрадають людей і тримають їх тижнями в полоні. 

Про це повідомив міський голова Енергодара Дмитро Орлов.

Енергодар. Скриншот відео

Посилився фізичний і психологічний тиск на громадян. Помітно зросла кількість викрадень енергодарців. У підвали кидають не тільки активістів, атовців і тих, хто чинив спротив на блокпосту під час захоплення Енергодара. Зараз логіку викрадень узагалі неможливо прослідкувати, бо її немає. В неволю потрапляють пересічні громадяни, які ніяким чином не відносяться до вказаних вище категорій. Людей тримають у полоні тижнями”, – йдеться в повідомленні. 

Орлов також додав, що в місті зросли випадки мародерства. Здебільшого порожніх квартир, власники яких поїхали з міста. Із квартир виносять цінні речі та загалом беруть усе, що подобається. Двері до помешкань просто ламають.

Мер розповів, що в захопленому Енергодарі майже відсутній інтернет, що впливає також і на можливість безготівкових розрахунків через термінал у крамницях. Крім того, перерахувати кошти з картки на картку через “Приват24” теж практично неможливо, бо сигнал зв’язку майже не ловить. За словами Орлова, якщо сигнал вдається спіймати, то доводиться чекати понад 15 хвилин, поки транзакція буде схвалена. Тому люди стоять у великих чергах до крамниць.

Гривні готівкою майже не лишилося в місті. Натомість поступово в Енергодарі з’являються пункти обміну валют з рублями. Є пропозиції зняти готівку, але за це беруть великий відсоток. 

Орлов зазначив, що ціни на товари побутової хімії, засоби гігієни та харчі “захмарні”. Дешево продають лише сезонні овочі та фрукти, позаяк немає альтернативних ринків збуту.

До міста завезли медикаменти російського виробництва, але їх продають у торговельних точках просто неба під палючим сонцем з порушенням усіх заходів безпеки. Тож мешканці Енергодара все одно шукають можливість придбати українські ліки.

За словами Орлова, російські окупанти не можуть розв’язати проблему нестачі кадрів для окупаційної адміністрації. Тоді як через провали в забезпеченні гуманітарних потреб населення незадоволення російською окупацією починають виявляти навіть ті містяни, які мали нейтральне ставлення до загарбників на початку.

Раніше ZMINA повідомляла, що наприкінці квітня в Енергодарі російські військові почали збір паспортних даних містян. 

Запоріжжя та Херсонщина, за підрахунками правозахисників Центру прав людини ZMINA та Медійної ініціативи за права людини, є лідерами за кількістю викрадень російськими військовими в Україні. Загалом же у восьми областях вдалося дізнатися про щонайменше 800 таких випадків.

Нагадаємо, коаліція “Україна. П’ята ранку”, до якої входить і Центр прав людини ZMINA, збирає та документує воєнні злочини та злочини проти людяності під час російського вторгнення для національних та міжнародних механізмів правосуддя.

 Такими злочинами вважають:

  • умисні вбивства та заподіяння тяжких страждань;
  • катування і нелюдське поводження;
  • зґвалтування;
  • руйнування і привласнення майна, не спричинене військовою необхідністю;
  • примус цивільних чи військовополонених служити в збройних силах РФ;
  • використання населення як “живих щитів”;
  • депортація до Росії чи на окуповані нею території;
  • викрадення і незаконні арешти цивільних;
  • взяття заручників;
  • напади на військових, які припинили брати участь у воєнних діях;
  • віроломне використання форми чи знаків протилежної армії, емблеми Червоного Хреста;
  • використання забороненої зброї (наприклад, касетних боєприпасів);
  • використання отруйних речовин;
  • напади на релігійні й культурні установи;
  • розграбування суспільної та особистої власності тощо.

Надсилайте інформацію і докази про такі злочини у вашому населеному пункті на електронну адресу warcrimeSOS.UA@gmail.com. Перед цим ознайомтеся з детальною пам’яткою, як робити це правильно.

Якщо у вас є дані про викрадення або страти активістів, волонтерів, журналістів, представників органів місцевого самоврядування, повідомте про них нам на адресу: tp@humanrights.org.ua.

Якщо ви бажаєте пройти навчання і долучитися до команди волонтерів коаліції “Україна. П’ята ранку”, які документують воєнні злочини, заповніть онлайн-форму.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter