У ЄС запровадять єдиний документ для людей з інвалідністю, щоб забезпечити їм однаковий рівень соцзахисту

Дата: 07 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

6 вересня Єврокомісія оприлюднила законодавчі пропозиції про запровадження загальноєвропейської “картки інвалідності”, – єдиного документа, який забезпечуватиме однаково високий рівень соціального захисту для людей з інвалідністю по всій території ЄС.

Про це йдеться на сайті Єврокомісії.

Джерело: ec.europa.eu

Сьогодні Європейська комісія оприлюднила законодавчі пропозиції, які полегшать доступ до права на вільний рух для осіб з інвалідністю, гарантуючи, що вони зможуть на рівній основі отримати доступ до особливих умов, преференційного режиму та прав на паркування під час відвідин іншої держави–члена ЄС... Ця пропозиція представляє стандартизовану європейську картку для людей з інвалідністю, а також поширить дію європейської картки паркування на осіб з інвалідністю. Обидві картки визнаватимуться по усьому ЄС”, – йдеться у повідомленні.

Ці пільги передбачатимуть першочерговий доступ людей з інвалідністю до соціальних та приватних послуг, зменшені платежі та право на персональну допомогу під час відвідування всіх країн–членів Євросоюзу. Це включає транспортні послуги, участь у культурних заходах, відвідування музеїв, розважальних і спортивних центрів та парків, інші подібні послуги.

Як зазначається, спеціалізовані картки видаватиме національна влада у країнах ЄС також їх доповнюватимуть існуючі національні картки або сертифікати. Це ж стосується “картки паркування”, оскільки можливість скористатися автомобільним транспортом залишається найкращою або навіть єдиною можливістю для людей з інвалідністю пересуватися незалежно та забезпечувати власну автономію.

Обидва види карток виконуватимуться як у фізичному, так і в електронному вигляді для зручності користування.

Пропозиції, представлені Єврокомісією, передали до Ради ЄС та Європарламенту для подальшого ухвалення за чинними процедурними правилами. Після затвердження цих пропозицій країни-члени матимуть 18 місяців для їхнього інтегрування в національне законодавство, яке, зокрема, має передбачати відповідальність за порушення прав людей з інвалідністю.

Нагадаємо, на початку вересня “Укрзалізниця” запустила нову послугу: віднині замовити спеціальні вагони для осіб з інвалідністю можна онлайн. У додатку подати заявку слід не пізніше, ніж за 3 доби до відправлення. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter