“У втраті та горюванні”: запорізька громадська організація створила щоденник турботи про себе

Дата: 18 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Запорізька громадська організація “Бути” створила “Щоденник турботи про себе. У втраті та горюванні”. У ньому містяться вправи, які мають допомогти пережити втрату не тільки близької людини чи домашнього улюбленця, але й важливого для себе місця.

Про це в коментарі “Суспільному” розповіла голова громадської організації Крістіна Бут.

Фото: “Бути”

Як розповіла Крістіна, історія створення щоденника почалася з її особистого болю – вона втратила найближчу людину, яка хворіла на рак легенів. Поки дівчина проходила всі етапи прийняття – хвороби, а згодом і горя, – вона постійно намагалася знайти підтримку. Шукала допомогу в гуглі, подавала заявки на отримання психологічної допомоги, але зрештою так і не знайшла для себе якоїсь комфортної підтримки. Згодом, вже пропрацювавши свою втрату в терапії, вона вирішила створити те, що допомагало б людям у схожій з її ситуацією.

“Як на мене, найголовніше – не залишайтеся в горі наодинці. Часто люди, які проживають втрату, мають відчуття, що їх ніхто не розуміє, що вони залишилися наодинці, що так погано буде завжди, але правда в тому, що завжди є хтось, хто може допомогти”, – порадила Бут. 

Перед створенням щоденника Крістіна Бут і одна з психологинь проєкту, на імʼя Вікторія Чернова, провели кілька місяців досліджень. Зокрема, вони аналізували наявні дослідження щодо втрати, а також проводили власні дослідження з використанням фокус-груп і глибоких інтервʼю.

Тож у щоденнику містяться різні вправи, які спрямовані на два паралельні процеси:

  • проживання безпосередньо процесу втрати, тобто горювання;
  • адаптація до нової реальності й віднайдення нових сенсів.

Також там є вправи на фізичну активність. Приміром, читачам пропонують зробити ритуал турботи про себе або прогресивну мʼязову релаксацію за Джейкобсоном. Є також вправи на думки, на спілкування із соціумом, а ще – на спогади.

Приклади завдань, що зустрічаються в щоденнику

“Щоденник турботи про себе. У втраті та горюванні” можна безоплатно завантажити на сторінці “Бути”. Також доступний і друкований варіант: щоб його отримати, треба звернутися до громадської організації в соціальних мережах.

Громадська організація “Бути” допомагати тим, хто горює. Команда працює задля того, щоб людина, яка переживає втрату, змогла знайти свою опору в цей важкий для неї період. Організація прагне, щоб в Україні кожна людина, яка втратила, мала підтримку та розуміння.

Також віднедавна там функціонує безоплатна телефонна лінія підтримки. Щоб скористатися нею, необхідно залишити запит в анкеті.

Нагадаємо, що повномасштабна війна значно погіршила психоемоційний стан дітей та підлітків в Україні, кількість звернень щодо психологічної підтримки значно збільшилася. Вчителі та батьки щодня стикаються з виявами стресу в дітей, вони мають постійно підтримувати їх, зберігаючи власні ресурси. У звʼязку з цим фахівці розробили серію коротких анімаційних відеороликів про те, як працює стрес і які є методи боротьби з ним.

Так, у першому відеоролику “Як підтримати дітей під час війни?” батькам, опікунам та вчителям розповідають про дієві способи допомогти дітям в опануванні стресу.

Другий відеоролик “Як стрес впливає на навчання дитини?” пояснює фізіологію стресу в дітей та його вплив на навчання, які гормони де створюються та на що впливають. 

У третьому відеоролику “Як дорослим подбати про себе?” команда проєкту поділилася практичними рекомендаціями та вправами з боротьби зі стресом саме для дорослих.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter