В Україні розробили серію коротких анімаційних відеороликів про стрес і методи боротьби з ним

Дата: 06 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Повномасштабна війна значно погіршила психоемоційний стан дітей та підлітків в Україні, кількість звернень щодо психологічної підтримки значно збільшилася. Вчителі та батьки щодня стикаються з виявами стресу в дітей, вони мають постійно підтримувати їх, зберігаючи власні ресурси. У звʼязку з цим фахівці розробили серію коротких анімаційних відеороликів про те, як працює стрес і які є методи боротьби з ним.

Про це виданню ZMINA розповіли працівники програми “Безпечний простір”.

Над створенням відеороликів працювали фахівці програми психосоціальної підтримки “Безпечний простір”, а також представники громадської організації “Слова допомагають” та Центру психічного здоровʼя Києво-Могилянської академії. 

“Як говорити про складне, піклуватися про себе та підтримувати дітей? Ми створили мультфільми, щоб у цікавій формі донести основні підходи до розв’язання цих питань. Для щасливого зростання дитині потрібен надійний дорослий, який має ресурс і розуміє потреби дитини під час важких випробувань”, – розповіла психологиня та співавторка програми “Безпечний простір” Оксана Залеська.

Так, у першому відеоролику “Як підтримати дітей під час війни?” батькам, опікунам та вчителям розповідають про дієві способи допомогти дітям в опануванні стресу.

Другий відеоролик “Як стрес впливає на навчання дитини?” пояснює фізіологію стресу в дітей та його вплив на навчання, які гормони де створюються та на що впливають. 

У третьому відеоролику “Як дорослим подбати про себе?” команда проєкту поділилася практичними рекомендаціями та вправами з боротьби зі стресом саме для дорослих.  

“За два роки повномасштабної війни до програми “Безпечний простір” вже приєдналися понад 2 тисячі шкіл з усієї України. Програма надає вчителям практичні навички та знання, як подбати про емоційний стан учнів і власні ресурси та як розпізнати в дітей ознаки стресу і травми”, – розповів керівник Центру психічного здоров’я Києво-Могилянської академії та співавтор програми “Безпечний простір” Сергій Богданов.

Крім того, у межах програми “Безпечний простір”, експерти створили онлайн-курс про організацію безпечного психосоціального освітнього простору для вчителів і дітей на основі матеріалів-посібників за рекомендаціями МОН.

Нагадаємо, що понад 114 тисяч українців минулого року отримали першу психологічну допомогу від лікарів первинної ланки – сімейного лікаря, терапевта чи педіатра.

За даними Національної служби здоровʼя, найчастіше до сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів з питань, що стосувалися ментального здоров’я, зверталися через: відчуття тривоги / нервування / напруженості – 47 555 пацієнтів; порушення сну – 32 289 пацієнтів; психологічні симптоми / скарги інші – 18 943 пацієнти; пригнічений настрій – 7 855 пацієнтів; дитяча поведінка, симптоми / скарги, – 5 146 пацієнтів.

Читайте також: Безоплатна правова допомога під час війни: хто має право і як отримати 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter