У вільний доступ виклали документальний фільм “Концтабір “Ізоляція”

Дата: 19 Червня 2020
A+ A- Підписатися

У вільний доступ виклали документальний фільм “Концтабір “Ізоляція”, який розповідає про те, як культурний центр сучасного мистецтва на території окупованого Донецька перетворили на катівню.

Стрічку зняв журналіст Сергій Іванов. Про ув’язнення режисеру розповіли Дмитро Потєхін, Галина Гайова та Валентина Бучок. 

Замість експозицій – тортури, замість перформансів – знущання та вбивства, замість глядачів – бойовики. За фактом це перший з часів Другої світової війни концтабір, відтворений у повній відповідності до нацистських стандартів тими, хто називає себе борцями з фашизмом”, – кажуть творці. 

Про захоплення бойовиками центру розповів також артдиректор IZONE Андрій Горохов, дизайнерка Марина Самохіна, директорка фонду Оксана Саржевська-Кравченко та художник Гамлет Зіньковський. 

Нагадаємо, що перші свідчення про тримання людей у секретній в’язниці “Міністерства державної безпеки ДНР” з’явились у 2014 році після захоплення заводу Романом Лягіним та Станіславом Слєпньовим. За словами правозахисників, до секретної в’язниці потрапляють люди, яких викрали посеред вулиці. Вони позбавлені будь-яких прав, їм не надають медичної допомоги та можливості сконтактувати з адвокатом або рідними. У вересні минулого року фонд “Ізоляція” вимагав притягнути до відповідальності винних у захопленні заводу “Ізоляція” та катуванні там людей.

Однак вже у вересні  “Ізоляція” звернулася від імені українців, які постраждали внаслідок російської агресії, до президента Зеленського із закликом сприяти розслідуванню справи проти Романа Лягіна – організатора нелегальних виборів так званої “ДНР” у 2014 році й одного з ініціаторів захоплення території фонду “Ізоляція”. Виявилося, що за рік у справі по суті не відбулося жодного судового засідання, розгляд матеріалів справи переносили шість разів, а судді Шевченківського суду міста Києва раптово взяли самовідвід.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter