У відставку відправили голову Верховного Суду, хоча активісти казали, що вона не має для цього досить стажу

Дата: 30 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Вища рада правосуддя відправила у відставку суддю Касаційного господарського суду в складі Верховного Суду Валентину Данішевську. Зробили це у зв’язку з поданням нею відповідної заяви. 

Про це повідомили у ВРП. 

Фото: womenua.today

Право на відставку Данішевській, як наголосили у ВРП, дає загальний стаж роботи понад 20 років. Водночас активісти, які раніше аналізували стаж роботи судді, дійшли висновку, що загалом він становить лише 14 років, а тому не дає права на відставку і, відповідно, на довічне грошове утримання. 

За розрахунками голови Фундації DEJURE Михайла Жернакова, у разі відставки суддя має отримати 850 тисяч гривень одноразової допомоги та 150 тисяч на місяць до кінця життя. 

На початку жовтня Верховний Суд, головою якого є Данішевська, звернувся до Конституційного з проханням перевірити окремі положення закону про реформу Вищої ради правосуддя на дотримання Конституції. Стосувалося це прохання, наприклад, положення ухваленого в липні закону, відповідно до якого створюють Етичну раду, яка має виявляти недоброчесних членів Вищої ради правосуддя. 

Активісти припускали, що до цього кроку, який, на їхнє переконання, може знищити судову реформу, вдалися, зокрема, через бажання Данішевської зберегти чинний склад ВРП та піти у відставку. 

“Бо тільки вона (Вища рада правосуддя. – Ред.) може “пришити” Данішевській додаткові шість років стажу. Нормальна реформована ВРП ніколи такого не зробить зі зрозумілих причин”,пояснював Жернаков. 

Відправляння у відставку замість звільнення є популярною серед суддів можливістю отримати довічне грошове забезпечення. Дослідження свідчать, що на утримання лише 37 суддів у відставці українці щороку витрачають щонайменше 30 мільйонів гривень. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter