У відповідь на геноцид уйгурів світ повинен бойкотувати зимові Олімпійські ігри в Пекіні – китайський правозахисник

Дата: 13 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

У відповідь на геноцид уйгурів світ повинен бойкотувати зимові Олімпійські ігри в Пекіні-2022.

Таку думку висловив професор університету Чикаго та президент громадської організації “Китай проти смертної кари” Тенг Біао під час zoom-вебінару “Китайське питання: правозахисні та геополітичні виклики для України”, організованого Медійною ініціативою за права людини

Китай розбудував мережу “центрів з перевиховання” мусульманських за вірою національних груп в провінції Сіньцзянь

За його словами, вкрай необхідно продовжувати тиснути на владу Китаю та шукати потужніші засоби впливу для зменшення масштабів порушень прав людини у Китаї. Один з таких способів – бойкот зимових Олімпійських ігор Пекін-2022.

“Те, що відбувається у Сіньцзяніі Йдеться про системну політику масштабних порушень прав уйгурів та інших представників мусульманських спільнот китайським урядом. — це не пересічний злочин, а геноцид. Деякі вчені і правозахисники поки можуть не мати достатньо доказів, щоб довести, що у Китаї відбуваються акти геноциду, але, як мінімум, це злочини проти людяності. Це дуже тяжкі злочини. Тож, у цьому контексті я погоджуюся з тим, що повинен бути не просто фінансовий та дипломатичний тиск, а й бойкот Олімпійських ігор у Пекіні”, — вважає Тенг Біао.

Супутникові знімки спорудження одного з таборів інтернування для уйгурів неподалік міського округу Дабаньчен в провінції Сіньцзянь

Також правозахисник зазначив, що деякі вчені висловлюють думку, що стосунки між Китаєм та західними країнами — це нова форма Холодної війни.

Китай став важливою частиною світової економіки, і це відносини, які всіх пов’язують. Країни покладаються одна на одну. Це відрізняється від формату протистояння між СРСР та Заходом. Тому я думаю, що потрібні більш потужні засоби впливу, коли йдеться про вплив на ситуацію з правами людини в Китаї та здійснення тиску на владу Китаю. В цьому контексті варто подумати про те, як знизити (економічну. – Ред.) залежність від Китаю”, — зазначив Тенг Біао.

Як відомо, провідні міжнародні правозахисні організації, ЗМІ, експерти ООН та західні країни заявляють, що принаймні 1 мільйон уйгурів та інших переважно мусульманських меншин утримуються в таборах у Сіньцзяні – Уйгурському автономному районі Китаю. Владу цього регіону також звинувачують у примусовій стерилізації жінок, тортурах, використанні примусової праці.

Як повідомляє базована у Лондоні правозахисна організація “Amnesty International”, “крайні радикальні заходи з фактичного викорінення релігійних традицій, культурної практики та місцевих мов” мусульманських за вірою національних груп регіону – уйгурів, казахів, хуей, киргизів і таджиків Китай почав з 2017 року. 

Китай неодноразово заперечував усі звинувачення у порушеннях і заявляв, що його табори пропонують професійне навчання і необхідні для “боротьби з екстремізмом”.

Нагадаємо, у червні 2021 року стало відомо, що Україна відкликала свій підпис під проєктом резолюції Ради з прав людини ООН про засудження дискримінації комуністичним Китаєм уйгурів у Сіньцзяні. За даними інформагентства Associated Press, це сталося після погроз Китаю заблокувати постачання щонайменше 500 000 доз китайської вакцини в Україну.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter