У відкритому доступі з’явиться список пошкоджених у Харкові будинків, які відновлюють коштом уряду

Дата: 08 Лютого 2024
A+ A- Підписатися

У Харкові міськрада через прямі субвенції намагається відновити постраждалі через російські обстріли будівлі, тож активісти досягли домовленості з посадовцями, щоб реєстри будівель, які отримали таке фінансування чи проходять експертну оцінку, публікували у відкритому доступі. 

Про це розповіли представники ГО “Смарт Медіа” в Харківському медіахабі під час обговорення відбудови міста. 

Пошкоджений внаслідок російського вторгнення будинок у Харкові. Фото: DW

Активісти та місцеві посадовці хочуть створити дорожню карту відбудови Харкова, щоб пришвидшити цей процес та дати розуміння, що містяни матимуть у підсумку. Нині, як свідчать соцопитування, харків’яни не знають, яким чином відновлювати рідне місто після російського вторгнення. 

Урбаністи пропонують створити платформу, де б презентували конкретні проєкти. Один з таких проєктів стосується перетворення харківського залізничного вокзалу. 

“Важливо, щоб громада бачила, що існує конкретний план колаборації експертів щодо відбудови міста, і на якій містяни та експертне коло зможуть розглядати запропоновані ініціативи й висловлювати свої за і проти, — каже представниця “Смарт Медіа” Марина Ніколаєва

Також однією з головних цілей реформування Харкова є концепція розробки транспортної розв’язки міста.

Нагадаємо, що точну кількість грошей, яку треба витратити на відбудову Харкова, назвати складно, але харківські посадовці торік оцінювали суму у майже 10 мільярдів доларів. 

До пів тисячі будинків у місті, зруйнованих росіянами, не підлягають реконструкції, а одним з найпошкодженіших районів є Північна Салтівка, де до повномасштабного вторгнення мешкали 300 тисяч людей. Докази обстрілів цього району касетними бомбами Україна передаватиме до Гааги. 

Загалом понад мільйон українців лишилися без даху над головою через війну. Деякі міста через дії росіян припинили своє існування. 

Фотографія обкладинки: AFP 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter