У Верховному суді Індії вперше в історії виступила адвокатка з порушенням слуху

Дата: 09 Жовтня 2023
A+ A- Підписатися

27-річна індійська адвокатка з порушенням слуху Сара Санні вперше в історії Індії виступила у Верховному суді країни. Для цього суд як виняток призначив їй особистого сурдоперекладача.

Про це повідомляє ВВС. 

Сара Санні. Фото: ВВС

Раніше в судах нижчих інстанцій Санні мусила надавати свої аргументи письмово, адже їй не дозволяли користуватися послугами сурдоперекладача. Судді вважали, що перекладачі не мають необхідних юридичних знань, щоб розуміти юридичну термінологію.

Перекладач адвокатки, який допомагав їй під час виступу у Верховному суді, хоч і не вивчав права, але мав досвід перекладу для чинних юристів і студентів-юристів. 

Суддя Верховного суду попередив, що під час слухань у Конституційному суді буде присутній перекладач, щоб “кожен міг стежити за процесом”. Також Верховний суд Індії попросив Асоціацію сурдоперекладачів Індії (ASLI) скласти протоколи для перекладачів.

Сара Санні з батьками. Фото: ВВС

Юристка Санчіта Айн переконана, що робота Санні матиме позитивні та довгострокові наслідки.

“Вона зламала багато стереотипів. Це спонукатиме більше нечуючих студентів вивчати право і зробить правову систему доступною для людей з порушенням слуху”, – сказала вона.

За словами Айн, експерти хочуть створити юридичний словник індійською мовою жестів, який би допоміг у судовому процесі тим юристам і представникам сторін, що мають порушення слуху. Нині в Індії люди з порушенням слуху часто не можуть побудувати юридичну кар’єру через соціальні стереотипи та відсутність перекладачів у судах.

Сама Санні каже, що пишається тим, наскільки далеко вона зайшла.

“Я хотіла показати іншим нечуючим людям, що, якщо я можу це зробити, вони також зможуть”, – поділилася вона.

Сара Санні народилася в Бангалорі. Її сестра-близнючка Марія Санні та брат Пратик Курувілла також нечуючі. Курувілла працює інженером-програмістом у США і зараз викладає в школі для дітей з порушеннями слуху в Техасі, а Марія є дипломованою бухгалтеркою. 

Сара Санні, Марія Санні та Пратик Курувілла. Фото: ВВС

Нагадаємо, що у вересні до парламенту Валенсії вперше ввійшла депутатка із синдромом Дауна – Мар Гальсеран.

Вона членкиня Народної партії Іспанії та секретарка з питань догляду за людьми з інвалідністю у Валенсії. Гальсеран уже балотувалася на місцевих виборах 28 травня 2023 року, але тоді стати депутаткою їй не вдалося. Однак після відставки двох кандидатів вона спробувала знов.

За словами жінки, вона рада новому призначенню та приймає цей виклик “з великою радістю”. Своєю метою вона вважає захист прав людей з інвалідністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter