У Раді хочуть криміналізувати злочини ненависті за ознакою сексуальної орієнтації

Дата: 11 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №3316 щодо криміналізації злочинів ненависті за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності (СОҐІ).

Документ на розгляд внесла депутатка Ольга Василевська-Смаглюк від партії “Слуга народу”.  

Фото: Гліб Гаранич. Так зване “сафарі” ультраправих після Маршу рівності в Харкові (2019 рік)

Пропозиції депутатки частково збігаються зі змінами, передбаченими в плані дій з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини до 2020 року. 

Йдеться про те, щоб додати мотив нетерпимості за ознаками СОҐІ до низки статей Кримінального кодексу України: до пункту 3 статті 67 і Обставини, які обтяжують покарання, частини другої статей 115 і Умисне вбивство, 120 і Доведення до самогубства, 121 і Умисне тяжке тілесне ушкодження, 122 і Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, 126 і Побої і мордування, 127 і Катування, 129 і Погроза вбивством, статті 293 і Групове порушення громадського порядку та 294 і Масові заворушення КК України). 

Крім того, у законопроєкті пропонують доповнити КК статтею 1611 такого змісту:

“Публічні заклики до ворожнечі, насильницьких дій, переслідування чи приниження гідності за ознакою СОҐІ каратимуться штрафом від 3400 до 8500 грн для громадян та від 8500 до 17 000 грн для посадовців або обмеженням / позбавленням волі на строк до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи вести певну діяльність на строк до трьох років або без такого. Такі ж дії, вчинені організованою групою осіб або які спричинили тяжкі наслідки, каратимуться позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років”.  

Водночас, за словами Андрія Кравчука, експерта правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ”, законопроєкт Василевської-Смаглюк лише частково виконує положення відповідного пункту плану дій:

“Зокрема, проєкт закону не передбачає криміналізації злочинів ненависті за ознакою мови й невиправдано виокремлює заборону мови ненависті за ознаками СОҐІ. Утім, за іншими ознаками не забороняє, що можна вважати дискримінацією”. 

Експерт також зазначає, що законопроєкт як основа є доволі перспективним, але потребує доопрацювання, оскільки в поточному вигляді його шанси на ухвалення низькі. 

Раніше у своїй щорічній доповіді Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова наголосила на тому, що слід пришвидшити внесення змін до Кримінального кодексу України задля протидії злочинам ненависті за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності.   

Нагадаємо, що у 2019 році експерти правозахисного ЛГБТ-центру “Наш світ” задокументували 320 випадків дій на ґрунті гомофобії, трансфобії, дискримінації, а також інших порушень прав ЛГБТ в Україні.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter