У Великій Британії учениця програла судову справу щодо заборони молитися в школі

Дата: 21 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Мусульманка, учениця середньої школи Michaela Community School у Лондоні подала до суду на заклад освіти через заборону на молитви, яку засновниця та директорка школи Катаріна Бірбалсінгх ввела в березні минулого року, але програла суд.

Про це пише The Guardian.

Джерело: James Veysey / Rex / Shutterstock

На суді керівництво школи пояснило, що обмеження запровадили після того, як майже 30 учнів одночасно почали молитися на шкільному подвірʼї, поклавши піджаки від шкільної форми під коліна.

За словами шкільних працівників, після групової молитви учнів на подвірʼї у школу почали надходити фальшиві повідомлення про замінування, погрози смертю і “неправдиві” звинувачення в ісламофобії. Нібито через те, що тоді учнів побачили перехожі, які сприйняли це за акцію протесту проти “упередженого” ставлення школи до ісламу.

Адвокати шкільної адміністрації стверджували, що заборона на релігійні обряди в закладі була “виправданою і послідовною” після погроз вбивствами й підривами, а скасування обмежень на молитовні обряди може знову поставити школу під загрозу.

Зі свого боку позивачка стверджувала, що заборона на молитву у школі, де вона вчиться, була “видом дискримінації, що змушує релігійні меншини почуватися відчуженими від суспільства”. Також дівчина заявила, що заборона “виключним чином” вплинула на її віру, оскільки порушила один з пʼяти стовпів ісламу — здійснення молитви.

Вислухавши обидві сторони, Верховний Суд визнав обмеження, запроваджені в школі, законними й не побачив у них порушення релігійної свободи чи дискримінації.

Зокрема, суддя Верховного Суду заявив, що заборона на молитву не заважає релігійній свободі учня, оскільки вона могла перейти до іншої школи, де молитва в обідній час дозволена.

Учениця висловила розчарування таким рішенням. Вона переконана, що попри програш у суді,  вчинила правильно, намагаючись оскаржити заборону.

Мати школярки сказала, що “глибоко стривожена результатом справи”, оскільки молитва – це не “забаганка для мусульман, а важливий елемент, який формує їхнє життя”.

Директорка школи Катаріна Бірбалсінгх. Джерело: Photograph: David Levene / The Guardian

Водночас директорка школи Катаріна Бірбалсінгх привітала це судове рішення як “перемогу всіх шкіл”.

“Школа має бути вільною робити те, що є правильним для учнів. Одна дитина та її мати не повинні змушувати школи змінювати свій підхід просто тому, що їм щось не подобається”, – сказала вона.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що у Швейцарії після національного голосування парламент заборонив носіння одягу, який повністю закриває обличчя, у громадських місцях.

Заборона стосуватиметься усього одягу, який повністю закриває обличчя, але особлива увага буде зосереджена на мусульманському одязі, зокрема паранджі.

Водночас закривати обличчя дозволятиметься у місцях відправлення культу, для захисту здоров’я або під час святкування карнавалів.

Під час референдуму мусульманські групи розкритикували кампанію щодо заборони закривання обличчя. Наприклад, Центральна ісламська рада Швейцарії заявила, що голосування сигналізує про те, що в країні поширюється ненависть до мусульман.

У  серпні того ж року у Франції ученицям державних шкіл заборонили носити абаю, традиційну довгу жіночу сукню з рукавами, яку одягають деякі мусульманки разом з хіджабом у громадських місцях. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter