У Великій Британії хочуть створити окрему категорію для трансгендерних спортсменів

Дата: 03 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

Збільшити залучення трансгендерних людей до спортивних змагань можна через впровадження “універсальних” категорій.

Про це ідеться у звіті Спортивної ради Британії, повідомляє BBC.

Трансгендерна учасниця змагань з важкої атлетики Лорел Хаббард. Фото: AP

Група з питань рівності спортивних рад (SCEG) заявила, що “для багатьох видів спорту включення транслюдей, чесність і безпека не можуть існувати спільно в єдиній моделі конкуренції”.

У звіті пояснили, що трансжінки мають перевагу в деяких видах спорту, навіть коли рівень тестостерону знижений. Через це, якщо спорт продовжує категоризувати учасників на чоловіків і жінок, керівним органам пропонується  створення додаткових “відкритих” та “універсальних” категорій, щоб досягти “конкурентної справедливості”.

Щоб вижити та процвітати в майбутньому, спорт повинен адаптуватися, щоб відображати сучасне суспільство, а це часто робиться занадто повільно”, – ідеться у звіті.

Автори також запропонували керівним органам “мислити інноваційними та творчими способами, щоб ніхто не залишився осторонь”.

Нагадаємо, на цьогорічних Олімпійських іграх вперше в історії виступила трансгендерна жінка. Лорел Хаббард, 43-річна важкоатлетка з Нової Зеландії, до 35 років була чоловіком, на ім’я Ґевін і не виступала на змаганнях із важкої атлетики.

У 2017 році Хаббард, вже після зміни статі, завоювала срібло в суперважкій ваговій категорії у жінок на чемпіонаті світу, а у 2018 була фаворитом Ігор Британської Співдружності, але отримала травму прямо на помості. 

Право стати учасницею Олімпійських ігор Лорел Хаббард отримала, коли Міжнародний олімпійський комітет (МОК) у 2015 році дав дозвіл трансгендерним спортсменам брати участь у змаганнях як жінкам, якщо їх рівень тестостерону нижче певного порогу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter