У вчиненні воєнних злочинів в Україні підозрюють вже понад дві сотні росіян

Дата: 27 Березня 2022
A+ A- Підписатися

Від початку повномасштабного російського вторгнення в Україну правоохоронці зареєстрували вже 3003 злочини агресії та воєнних злочинів, а кількість підозрюваних у їхньому скоєнні перевалила за дві сотні.  

Про це повідомили в Офісі генерального прокурора. 

Щонайменше 2905 випадків кваліфікували за статтею щодо порушення законів та звичаїв війни, ще 40 щодо планування, підготовки та розв’язання агресивної війни й шість щодо пропаганди війни. 

18 березня в Офісі генпрокурора повідомляли про 1833 зареєстрованих злочинів агресії та воєнних злочинів – таким чином за 9 днів у цьому переліку з’явилось 1170 нових злочинів. 

Серед підозрюваних у їхньому скоєнні 205 російських депутатів, міністрів, військових командувачів, посадовців, керівників правоохоронних відомств й розпалювачів війни та пропагандистів.

Від початку повномасштабного російського вторгнення зареєстрували й 1746 злочинів проти нацбезпеки: більшість з них, а саме 1209, стосуються посягання на територіальну цілісність та недоторканність України. Ще 337 стосуються державної заради, а 54 – диверсій. 

Нагадаємо, що в Україні запрацювала коаліція з документування воєнних злочинів “Україна. П’ята ранку / Ukraine 5 AM Coalition”, до складу якої ввійшли 16 українських правозахисних організацій, зокрема й Центр прав людини ZMINA.

Про типи воєнних злочинів, які вже зафіксували правозахисники та урядові організації, ви можете прочитати за покликанням, а також за тегами міжнародні злочини та #PutinWarCrimes.

Фотографія обкладинки: skynews.com.au

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter