У Варшаві відбувся Марш проти російського екоциду в Україні

Дата: 21 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

19 жовтня українці та іноземці пройшлися вулицями Варшави, щоб нагадати світові про російський екоцид.

Про це повідомляє громадська організація UAnimals. 

Українці та іноземці пройшлися вулицями Варшави, щоб нагадати світові про російський екоцид. Фото: UAnimals
“Під час маршу лунали промови українською, польською та англійською мовами. Серед спікерів – Яцек Ґжегож Вишневський із Komitet Obrony Demokracji, Катаржина Білевська з GreenPeace та представник Euromaidan-Warszawa – Миколай Петриґа”, – кажуть організатори. 
 
Активісти додали, що нині 30% України всіяно мінами, а це 58% площі Польщі. Щоб очистити цю територію та зупинити наступ агресора, потрібна міжнародна підтримка.

Нагадаємо, з кінця лютого 2022 року війська РФ скоїли в Україні понад 4700 екологічних злочинів, завдавши збитків на 64 мільярди доларів. Війна призвела до забруднення ґрунтів, води, повітря та завдала шкоди природно-заповідному фонду України.

За даними Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця, з 24 лютого 2022 року від підриву мін і вибухонебезпечних предметів загинули 309 людей.

Станом на кінець вересня поточного року українські слідчі розслідували щонайменше 14 кримінальних проваджень за фактом екоциду, спричиненого повномасштабним російським вторгненням. Загальна кількість проваджень щодо шкоди довкіллю внаслідок збройної агресії РФ сягає 221, але не всі з них кваліфікують як екоцид. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter