У тимчасово окупованому Вовчанську на Харківщині російські військові облаштували на території заводу катівню

Дата: 25 Квітня 2022
A+ A- Підписатися

У тимчасово окупованому місті Вовчанськ на Харківщині російські військові на території одного із заводів облаштували катівню. 

Про це розповів голова Харківської обладміністрації Олег Синєгубов у національному телеефірі.

Місто Вовчанськ на Харківщині

Вовчанськ розташований всього за 5 кілометрів від кордону з Росією. Загарбники тимчасово окупували його в перший день повномасштабного вторгнення, а в березні зняли українські прапори з адміністративних будівель та замінили їх на триколори. 

Голову Вовчанської громади Анатолія Степанця викрали та, ймовірно, відвезли до Росії. На початку квітня відео з посадовцем почали поширювати на окупаційних ресурсах. Також відомо, що російські військові вбивають місцевих. Так, наприклад, 8 квітня розстріляли автівку директора місцевого лісгоспу Сергія Пієва.

Мешканців Вовчанська, зокрема й медиків, примусово мобілізують до армії РФ і погрожують розстрілом за відмову. 

За словами Синєгубова, російські військові облаштували катівню на території одного із заводів, який перед цим вивезли до Росії. У Вовчанську до початку вторгнення діяли серед іншого  олійноекстракційний та агрегатний заводи, взуттєва фабрика, м’ясокомбінат та броварня. Голова Харківської ОВА не уточнив, у будівлі якого саме підприємства тримають людей.

“Облаштували певну в’язницю – справжній концтабір, де людей піддають певним тортурам, змушують співпрацювати з ними, вступати до лав Збройних сил РФ тощо”, – розповів посадовець. 

Інформація про облаштування катівень раніше вже надходила з тимчасово окупованого Херсона, який також перебуває під контролем російських військових з кінця лютого. На Херсонщині для того, щоб тримати заручників, використовують будівлі СІЗО, однак інколи для цих цілей облаштовують навіть гаражі та підвали. 

Нагадаємо, що російські окупанти систематично викрадають людей на тимчасово захоплених територіях. ZMINA веде перелік тих, про зникнення кого стає відомо. 

Фотографія обкладинки: Reuters 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter