У Туреччині заявили, що хочуть продовжити “зернову угоду” ще на три місяці

Дата: 09 Липня 2023
A+ A- Підписатися

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив про те, що його країна хоче продовжити дію так званої зернової угоди на три місяці.

Про це пише Bloomberg.

Джерело: pixabay.com

Таку заяву очільник Туреччини зробив під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським 7 липня 2023 року.

Чинна угода про експорт українського зерна закінчується 17 липня, склали її 22 липня минулого року в Анкарі. Перед цим радник голови Офісу президента Михайло Подоляк наголосив, що Україна підписує угоду з ООН і Туреччиною, а не безпосередньо з РФ.

З 26 червня 2023 року РФ повністю зупинила реєстрацію вантажних суден, які перевозять українське зерно, що свідчить про наміри країни-агресора не продовжувати Чорноморську “зернову ініціативу” та зірвати постачання продовольства на світові ринки.

Відомо, що за 11 місяців 45 країн отримали 32,5 мільйона тонн продовольства. Ще додаткові 25 мільйонів тонн світ не отримав через саботаж РФ. Але і при цих показниках, за даними ООН, вдалось знизити світові ціни на продовольство на 22%. Це є прямим свідченням, що “зернова угода” потрібна світу.

4 липня в Росії заявили, що “не бачать підстав” для продовження так званої зернової угоди, термін якої закінчиться 17 липня, проте готові зробити це в обмін на послаблення антиросійських санкцій.

Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія інструменталізує голод у країнах Африки в неспровокованій війні проти України. Окупаційні збройні сили РФ викрадають українське зерно і вивозять його через тимчасово окупований Крим, зокрема до Сирії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter